Култура

Градско позориште: Три премијере представа за месец дана

На самом почетку априла месеца одржане су већ две премијере у Градском позоришту у Бечеју. 

Већ више пута најављена премијера представе „Двоје“ у режији Игора Павловића у којој су улоге чак 14 ликова у овој савременој дуодрами тумачили двоје глумаца, Симонида Мандић и Срђан Кнер одиграна је пред препуним Позоришним клубом три дана узастопно. Тражила се карта више, Позоришни клуб је имао лимитирани број места за све оне који су желели да виде представу. Но, без обзира на ове просторне лимите овај амбијент је био прави избор и редитељско решење Игора Павловића и комплетне екипе јер сторија о главним протагонистима приче, односно прича, води нас у локални паб једне вечери у којем се одвија емотивна драма међу власницима бара али и другим љубавним паровима и другим ликовима који се игром случајности затичу у локалу. 

Захтевне улоге за младе глумце од који су се очекивале велике могућности трансформације бечејске публика је знала да цени, учествујући скоро директно и сама у причи, на сцени, проживљавајући емотивно све што се дешавало са карактерима који су се смењивали око њих. Као у правом градском бару донекле „прислушкујући“ разговор за суседним столом, што сви ми имамо обичај да радимо,  или за шанком,  публика је потајно пратила „одвијање“ животних прича, пасивно или активно учествујући у размени емоција са протагонистима. 

Како сам редитељ каже, али и наши млади глумци све приче које су испричали су „љубавне“, то су приче о разумевању које спаја двоје људи али и неразумевању које их одваја, приче повезаности али и самоћи, о емоцијама, неспоразумима, о комуникацији. 

Сама представа и ово играње директно испред публике у аутентичном амбијенту, и за сад већ одавно препознатљиву инвентивност на сцени коју су у последњих неколико година показали млади бечејски глумци под редитељском „палицом“ Игора Павловића, је донекле новина у поступку. Несумњиво као и остале представе до сада биће ово још један хит на сценама широм Србије, на фестивалима на којима овај ансамбла ниже победе и убира наклоност публике. 

Ово је моја четврта представа коју радим у позоришту у Бечеју, и морам да кажем да сам заиста срећна сто имам прилику да се глумачки развијам у свом граду и у свом позоришту, где је љубав према глуми и позоришту и почела. Дуодраму „Двоје“ играм са својим колегом и најбољим пријатељем Срђаном Кнером, што је свакако овај процес чинило још занимљивијим, иако је сам по себи, због природе комада, био веома захтеван. Наиме, Срђан и ја мењајући свако по седам ликова, причамо причу о љубави, љубавним односима, самоћи. Радња комада се одиграва у једном пабу, тако да смо се, заједно са редитељем Игором Павловићем, одлучили да простор у ком играмо овога пута буде Позоришни клуб или, свима нама познатија „Сцена“. Ово је први пут да се на овај начин игра представа у нашем позоришту, и то је чини иновативном, пријемчивијом публици. Утисци после премијере се још увек слежу, али наш мали тим је веома задовољан. Видимо се поново у мају!“- рекла нам је Симонида Мандић.

И да се надовежемо на Симонидине речи, представу ће бечејска публика, која је ова три дана остала без карата, моћи да види поново већ 10, 11 и 12. маја. 

Но ово није била једина премијера за младу глумицу Симониду Мандић, већ наредног викенда након три играња представе „Двоје“ одржана је премијера дечије представе коју је она овог пута потписала као режисер. У питању је представа Школице глуме Градског позоришта Бечеј под називом  „Веверичина чудна навика“. 

Представа је настала по мотивима бајке Уроша Петровића У представи играју: Николина Попадић, Ема Петровић, Лана Грбић, Симона Абрамовић, Давид Ковачев, Михајло Ковачев, Немања Мандић, Миа Мијовић, Јелена Тошић, Дара Ћурчић, Тања Секулић, Петра Васиљев, Варвара Милићев и Милана Чабрило.

Веверица из ове дечије бајке имала је веома необичну навику – волела је да улази кроз прозоре у станове неких чудних створења који се називају људи и да оданде, понекад нешто однесе, а понекад унесе. Уместо стварчице коју би понела са собом увек би остављала неку другу. Међутим, није ни слутила који ће то утицај имати на људе и да ће то овај свет учинити знатно бољим местом… Мали глумци Школице глуме су кроз необичан поступак играња за дечије представе успели да дочарају ову необичну причу кроз користећи речи, покрет и звуке.

О томе на који начин су радили на овој представи Симонида нам је рекла „Ове године, на часовима Школице глуме бавили смо се позориштем на мало другачији начин. Поставили смо представу по мотивима бајке „Веверицина чудна навика“, писца Уроша Петровића али без костима, без сценографије, са само четири реквизита. Деца су користећи се само својим телом, гласом и говором дочарала публици причу у о веверици која улази у куће, а при том остављајући људима неке предмете, а узимајући постојеће из куће. На тај начин мењајући лоше навике код људи. Морам да истакнем да су наши мали глумци, уз моју заиста малу помоћ, сами поставили ову представу. Заиста сам срећна што имам прилику да радим са таквом дивном, креативном, васпитаном и искреном децом. Чека нас још доста играња ове представе, тако да пратите нас јер Симона, Лана, Ема, Николина, Михајло, Давид, Немања, Јелена, Дара, Миа, Милана, Варвара, Тања и Петра су наше благо и морамо да их чувамо и подржавамо у њиховој креативности.“


Следећу премијеру представе у овом месецу коју можемо да најавимо биће одржана 26. априла. У питању је такође дечија представа овог пута Дечијег драмског студија Градског позоришта Бечеј. У питању је класичан текст прилагођен и одрађен на један модеран начин. По мотивима драме „Избирачица“ Косте Трифковића а у режији Анете Туцаков млади ансамбле Дечијег драмског студија „ухватио се у коштац“ са чувеним драмским текстом толико пута играним на позоришним даскама. 

Како ће чувена „Избирачица“ изгледати смештена у данашње време у школско окружење? Одговор на ово питање донекле можемо да претпоставимо из рекламног тизер текста који је објављен на сајту Градског позоришта Бечеј. 

„Матура је рекло би се најважнији дан у животу једног тинејџера. Питање важније од просека у школи, бодова и уписа на даље школовање је „Шта ћу да обучем?“ и „Ко ће ми бити пар?“ Малчика је најпопуларнија девојчица у школи. Она је размажена татина девојчица. Дрчна и неретко зла према свима око себе. Из богате је породице и самим тим сматра да јој све што пожели и припада. Она може да бира ко ће јој бити пар на матури, зато што се сви момци у школи утркују да оставе што бољи утисак, не би ли баш њих одабрала.“ 

Да ли ће заиста такво понашање да јој донесе најбољег пратиоца на матури или ће као и она стара Трифковићева „Избирачица“ да добије лекцију из живота о томе да је ипак боље бити добра љубазна и скромна и да је то, на крају, увек бољи пут до праве љубави. 

У представи играју: Исидора Госпођиначки, Нина Петровић, Ива Туцаков, Никола Малешевић, Лана Племић, Ана Ивановић, Павле Стојшић, Марко Николић, Јасна Злоколица, Ања Маринковић, Селена Јовановић и Николај Ерак. 

Почетак представе је 26. априла је у 19 часова а улазница је 200 динара