Друштво

„Спомен кућа Тан“: Прослава десет година постојања

У организацији Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“ одржана је званична прослава јубилеја, 10 година од оснивања „Спомен куће Тан“ која је пре једне деценије отворена 12. априла. У склопу овог обележавања важног датума биле су организоване и научне радионице и презентације као и изложба слика Виктора Шкрабања. 

Пре пуних 10 година отварању присуствовали су и многобројни званичници из Србије и Мађарске. Поред представника локалне самоуправе били су ту и државна секретарка Министарства људских ресурса Владе Мађарске др Рожа Хофман, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, помоћник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије др Јован Базић и многи други.

Скоро целу деценију је трајала и обнова ове зграде у којој су рођени Карољ и Тан Мор. Зграда је дуго времена пропадала и вило је потребно доста средстава да се уложи у један овакав објекат који сад већ једну деценију одржава јавне програме има повремене и сталне поставке, врши образовну функцију и једна је од туристичких атракција града. Наиме, зграда је реконструисана по оригиналном нацрту јер је постојећа морала бити срушена. Изграђена је под надзором и према пројекту Покрајинског завода за заштиту споменика културе. За ову инвестицију Фонда за капитална улагања Војводине је уложио тадашњих 30 милиона динара али је за комплетно опремање и унутрашње уређење највећи финансијски допринос дало Министарство људских ресурса Републике Мађарске и то 110.000 евра. 

Пре две године, негде пред почетак ковид пандемије је завршено и ново крило објекта са нових 120 квадрата у приземљу и са галеријом од 60 квадрата. Ово крило налази се у дворишту објекта у продужетку задњег дела зграде. Направљен је нови мултифункционални простор за конференције и изложбе и једним делом као канцеларијски простор. Тада је најављено да, чим се обезбеде средства, постоје и планови за даља проширења простора … да се уреди поткровље и део зграде према дворишту за смештајне капацитете за учеснике вишедневних програма као и додатно уређење дворишта, изградња игралишта 

Министарство је ову кућу прогласило Спомеником културе. Спајајући науку, уметност и забаву, спомен-кућа браће Тан представља културно-образовни центар који нуди разноврсне садржаје намењене свим узрастима, а пре свега деци школског узраста у оквиру интерактивног научног парка.

Спомен кућа Тан подигнута је на месту родне куће светско познатог сликара Мора Тана (1828, Бечеј – 1899, Трст) и академика, доктора хемије и фармације Кароља Тана (1834, Бечеј – 1908, Будимпешта). Објекат је отворен почетком 2013. године са циљем очувања оставштине браће Тан и промовисања уметности и науке.