Hamarosan ifjúsági klub Milesevón is

Újabb település kap gyülekezőhelyet a fiataloknak

Óbecse, Péterréve és Bácsföldvár után, a helyi fiatalok kezdeményezésére hamarosan ifjúsági klub nyílik a Milesevón is. Óbecse község Ifjúsági Irodája örömmel fogadta a kezdeményezést és már neki is kezdett a falusi stadionhoz tartozó épület adaptálásának. A helyiség felújításának és felszerelésének köszönhetően a település fiataljai végre kreatív tevékenységekre szolgáló gyülekezőhelyet kapnak.
– Nagyon örültünk, hogy Óbecse, Péterréve és Bácsföldvár mintáját követve, a milesevói fiatalok is megkerestek minket. Ők is ugyanazzal a problémával jelentkeztek, amivel a más településeken élő fiatalok, hogy nincs egy helyiség sem a faluban, ahol összetudnának jönni barátkozni, saját rendezvényeket, tematikus esteket, vetélkedőket szervezni, ötleteiket megvalósítani, vagy csak simán társasjátékozni, filmeket nézni, beszélgetni. Lehetőségeinkhez mérten őket is támogatni fogjuk, felújítjuk a falusi stadionhoz tartozó épületet, amit korszerű felszereléssel látunk majd el – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
A milesevói-dreai Helyi közösségben azt mondják, az elmúlt években nagyon sokan elhagyták a települést a fiatalok közül.
– A fiatalok mennek el, egyre kevesebben maradnak itt a faluban, ezért a célunk az, hogy itt tartsuk bár ezeket a lányokat és fiúkat, akik itt vannak. Elsősorban, hogy egy helyiséget biztosítsunk nekik szórakoztató és kulturális programok szervezéséhez. Eddig egyáltalán nem volt lehetőségük arra, hogy összejöjjenek és társalogjanak fűtött és biztonságos helyen – nyilatkozta Daliborka Popov, a milesevói-dreai Helyi közösség titkára.
Péterrévén két éve nyílt meg a korszerű Ifjúsági klub, ahol azóta heti szinten tartanak kulturális, edukatív és szórakoztató aktivitásokat. Bácsföldváron is elkészült az ifi klub, amely a vírushelyzet csillapodásával hivatalosan is ,,megnyitja kapuit” a fiatalok számára. Az Ifjúsági Irodában azt mondják, Radičević is hamarosan sorra kerül, ami a fiatalok támogatását illeti.
– Aktivitásainkat a fiatalok szükségletei és a Helyi ifjúsági akcióterv alapján valósítjuk meg, mely szerint a fiataloknak községünkben hiányoznak a kül- és beltéri helyek, ahol szabadon szervezhetnek rendezvényeket igényeikkel összhangban. Igyekszünk direkt módon kommunikálni a fiatalokkal, meghallgatni őket és problémáikat, majd megoldást találni rájuk. Az, hogy felkeresnek minket problémáikkal, arról árulkodik, hogy jó úton haladunk – tette hozzá Iva Kekić.
Múlt év végén hivatalosan is megalakult Óbecse község Ifjúsági Tanácsa, amely tanácsadó testületként fog részt venni az ifjúságpolitikában. Körülbelül tíz jelentkezés érkezett, amelyből az önéletrajzuk és eddig tapasztalataik alapján öten kerültek be a Tanácsba. Az Ifjúsági Iroda koordinátora és a Községi Tanács ifjúsággal megbízott tagja automatikusan a Tanács tagjai.
Az Ifjúsági Tanács feladata, hogy lehetővé tegye a fiatalok beilleszkedését a társadalmi élet minden részébe, az oktatás, a sport, az egészségügy, és a fiatalok számára más fontos területek tevékenységeinek fejlesztésébe, valamint az ifjúságpolitika helyi szintű figyelemmel kísérését és javítását.

D.P.