Hat magyar középiskolai tagozat lesz Óbecsén

Közel 360 nyolcadikos végez az idén az óbecsei általános iskolákban, a diákok fele magyarul tanult eddig. A megközelítőleg 180 óbecsei magyar nyolcadikos három helyen tanulhat tovább szülővárosában.
Magyar nyelven a Műszaki Iskolában egy új három-éves szak nyílik női fodrászoknak és pedikűrösöknek-manikűrösöknek, emellett megmarad a lakatos-hegesztő és gépi megmunkálás operátora szak is. Négy-éves képzésben számítógépek elektrotechnikusának 30 magyar diákot vesznek majd fel a Műszaki Iskolában. Az Óbecsei Gimnáziumban továbbra is egy általános magyar tagozat lesz, a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában pedig két magyar osztály nyílik szeptemberben: négy-éves képzésre 30 diákot vesznek fel pénzügyi ügyintéző szakra, három éves képzés keretében pedig cukrásznak és kereskedőnek tanulhatnak itt magyarul a diákok.
A Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában szerb nyelven a megszokottak mellett – pénzügyi ügyintéző, kommercialista, banki és biztosítási tisztviselő, szakács-kereskedő – egy új szak is nyílik, szeptembertől ugyanis turisztikai technikus helyett 30 diák tanulhat majd itt divatszabónak. A Műszaki Iskola az idén az információtechnológia elektrotechnikusa és a CNC-technikus mellett gépjárművezetői szakot is indít szerb nyelven.

Fehér Rózsa