Друштво

Вести из Бачког Петровог Села

Бајке за најмлађе
Како би од малих ногу, навикли децу да заволе добру књигу и читање, библиотекарке и у Народној библиотеци у нашем месту труде се да читањем бајки полазницимa дечје установе „Лабуд Пејовић“ то приближе на најпопуларнији начин. У селу раде четири одељења наведене дечје установе, и сарадња са библиотеком је последњих година врло добра, а да труд није узалудан, повећава се број најмлађих читала, сазнао сам од библиотекарки.
Сада је у току и упис нових читалаца, а годишње чланарине износе: за децу основне школе, студенте, средњошколце и пензионере 400 динара, за запослене и незапослене 500 динара, а породична чланарина (за четири особе) износи 800 динара. За забавиштанце и особе који примају социјалну помоћ, упис је бесплатан.
Народна библиотека ће током оке године имати и две интересантне акције, поводом 8. марта Дана жена за представнице лепшег пола, упис ће бити бесплатан, као и у „Недељи џентлмена“ која је предвиђена за месец мај.
Извор: Ева Вираг Раб, библиотекарка  Ј.Ж.

Сеизмичка испитивања у атару села
Пре почетка сеизмичких истраживања у атару Бачког Петровог Села представници извођача радова на сеизмичком испитивању терена „Нафтагас, Нафтни сервиси, сеизмички сервиси“ објавили су прегледну карту истраженог простора и информисали земљораднике у месту, да су за ове радове добијене све неопходне дозволе и сагласности надлежних државних органа, а да се сви заинтересовани могу јавити у канцеларији Месне заједнице „8. октобар“ са свим бројевима катарстарских парцела која ће бити коришћена приликом истраживања и потписивања споразума са власницима парцела. Када започну радови, власници парцела ће бити информисани од стране агенције „Гео-оил“ о начину утврђивања начињене штете и ценовнику по коме ће штета бити исплаћена власнику у целости и то у року од 10 дана.
Службеници Месне заједнице „8. октобар“ сада имају пуне руке посла и евиденција се врши од 8 до 14 часова, а за све друге информације заинтересовани земљорадници могу да се обрате Владети Милојевићу на телефон 064/70-80-057
Извор: Ракић Драган, службеник Месне заједнице Ј.Ж.

Почиње уређење стадиона
Пошто је популарни Омладински стадион, који се налази у самом „срцу“ Бачког Петровог Села, захваљујући непознатим вандалима и рушитељима доживео тужне дане и постао ругло села у правом смислу те речи, о чему је наш лист у више наврата писао, коначно стиже охрабрујућа вест, да ће ускоро започети радови на потпуном уређењу трибина, клубских просторија, постављање жичаних ограда око овог спортског објекта, који је увек био стециште младих рукометаша који су на овом стадиону изборили улазак у Војвођанску лигу, младих који су сваке године организовали турнире у малом фудбалу, концерте и ревије. Трибине овог стадиона по правилу су биле претесне да приме све љубитеље спорта или било којег културно забавног догађаја.
Према речима Општинског одборника, Маћаша Крижака, овај објекат је комисија прегледала и заједно са представницима Општине констатовано је, шта све треба довести у пређашње стање, како би објекат могао да се користи, поготово у летњем периоду.
Надлежни, а пре свега полиција, коначно мора обелоданити починиоце „рушитеља“ и лица која су на објекат доносила бачено смеће, покрала све што је било вредније, од плочица на купатилима до бојлера. Јер, мештани прстом упиру на „дођоше“, а то не води ничему добром. Истина је, да се део младих у селу понаша вандалски и томе треба стати на пут, свидело се то некима или не. Тренутно стање може довести само до свађе и сукоба, које никоме нису потребни.
Радови на обнови овог веома лепог спортског објекта који је иначе и понос спортиста у селу, започеће ускоро, а у акцији чишћења просторија учествоваће и група младих, која ће то добровољно обавити, а остали радови ће бити финансирани средствима наше Општине, док ће даљу бригу о стадиону преузети Фудбалски клуб „Јединство“ и Група младих за село.
Разговор: Крижак Маћаш, одборник и Хорват Деже, пред. Рукометног клуба „Јединство“ Ј.Ж.