Óbecse

Hosszabb időre kisebb terület

Az Óbecsei Állattenyésztők Egyesületének a meghívására április 16-án Óbecsére látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter. Vendéglátói először a közel 150 fejőstehénnel rendelkező Džigurski-farmon fogadták a minisztert. Vasa Džigurski 15 évvel ezelőtt az autóbádogos szakmával hagyott fel az állattenyésztés kedvéért, ma már ő az Óbecsei Állattenyésztők Egyesületének az elnöke.
-A községünkben nagyon összetett a helyzet: a vissszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, ugyanakkor egy rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik, amely termelését az állami földek bérlésére alapozta 9 évvel ezelőtt. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem tudunk majd privát földeket bérelni, ezért fordultunk a minisztériumhoz a problémánkkal. Mi azt szeretnénk, ha tíz évre bérelhetnénk az állami földeket – mondta el Vasa Džigurski.
A megbeszélés az óbecsei községházán folytatódott, ahol elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról tárgyaltak a szakemberek és a gazdák. Dragan Tošić polgármester elmondása szerint Óbecsén közel 9,5 hektár föld van jelenleg állami tulajdonban, ebből 3000 hektárt adnak ki bérbe, és ennek egyharmada előbérleti joggal talál gazdára.
Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter szerint mind az állattenyésztők, mind a növénytermesztők érdekeit szem előtt kell tartani.
-Nem véletlenül jöttünk ma Óbecsére: a visszaszármaztatás és az állattenyésztők igényei miatt komoly probléma vár megoldásra. Sokan elfelejtik azt, hogy Közép-Szerbiában egyáltalán nincsenek bérelhető állami földek, holott ott is komoly állattenyésztés folyik. Olyan törvény kell, amely kibékíti a különféle csoportok – az állattenyésztők, a szántóföldi növénytermesztők, sőt a jelenleg állami földbérleti joggal nem rendelkező konyhakertészek – érdekeit. A mezőgazdasági földek minőségének a javítására is gondolni kell, márpedig állattenyésztés nélkül nem újulhat meg a föld. Oly módon fogjuk módosítani a törvényi rendelkezéseket, hogy azok hosszabb távra is lehetővé tegyék az állami földek bérlését az állattenyésztők számára, de területileg ezt a jogot korlátozni fogjuk – jelentette ki a tárcavezető.
A mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint Óbecse községben mintegy ötezer hektár föld vár arra, hogy a visszaszármaztatási eljárás során gazdát cseréljen. Mint elmondta, nemrégiben a kormányülésen új rendelet született, amely affelől rendelkezik, hogyan kell a tagosítási tömegből kivenni egyes parcellákat: mivel lehetetlen egy elvett parcelláért ugyanazt a parcellát visszaadni, az állam fogja eldönteni azt, hogy mely területekről lehet majd földet adni az igénylőnek.

F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *