Друштво

„Хумани људи Бечеја“: Одржана прва Ускршња радионица

У заједничкој организацији удружења „Хумани људи Бечеја“ и удружења грађана „Само локално“ одржана је успешно прва Ускршња радионица у којој је учествовало чак око 70 деце са сметњама у развоју као и чланови њихових породица.

Током претходних неколико недеља била је организована и акција прикупљања донација за ову радионицу да би се деци обезбедио материјал за рад али и за освежење, храну па и мале поклоне за учеснике. 

Радионица је одржана на „Салашу Вујић“ уз велику помоћ домаћина салаша али и волонтера. 

Комплетан радионичарски програм трајао је нешто више од три сата јер су на располагању малишанима, деци били разни програмски садржаји. Програм су заједнички осмислиле васпитачице ПУ „Лабуд Пејовић“ уз велику помоћ Ане Грабеж, логопеда и дефектолога. Осим креативних ликовних и мануелних радионица оне су у оквиру овог програма организовале и разне игрице, вежбице али и друге веома креативне активности. Програм су употпунили и аниматори из „Чудесне дружине“. Деца су своје радове тематски посветила предстојећим ускршњим празницима па су осликавали јаја и правили друге декоративне елементе. 

Осим поклончића које смо поменули веома занимљив поклон за малишане била је и вожња кочијама на салашу. 

Ова радионица је симболично одржана на дан 2. априла када се обележава Међународни Дан аутизма са циљем да се укаже на проблем са којима се суочавају особе које живе са аутизмом или са неким поремећаја из аутистичног спектра. Осим тога ово је била још једна добра прилика да се пружи подршка и деци и родитељима да искористе све програме који могу да помогну у инклузији деце са сметњама у развоју као и да се заједнички прикључе акцијама које су намењене сензибилизацији читаве заједнице.