Друштво

Хуманитарно удружење „Ђина“: Кад је родитељ подршка, све је лакше

Као једна од завршних активности на пројекту „Бирам образовање: Подршком у учењу до извесније будућности“ који спроводи Хуманитарно удружење „Ђина“ из Бачког Градишта, уз подршку Екуменске хуманитарне организације (ЕХО) из Новог Сада и Дијаконија Виртемберг из Немачке, недавно је организован је округли сто са родитељима чија су деца учествовала у разноврсним активностима овог пролећа и лета. Осим деце, управо су и за родитеље биле осмишљене активности, попут менторских посета, како би у континуитету били снажнија подршка у процесу образовања.

„Драго нам је да је све више Рома свесно тога колико је образовање важно за будућности њихове деце. Чак и кад су услови за живот тешки, школа и тада треба да је на првом месту“- каже Добрила Ђин, председница удружења и додаје – „родитеље и старатељи деце са којом смо радили бодре своју децу, пружају подршку у учењу колико то могу, имају поверења, слушају их и пружају љубав им.“

Једна од мајки која је присуствовала састанку истакла је да су деца једва чекала радионице, да су показали напредак у школи, имају више другара и развијеније социјалне вештине, али да је потребно знатно више оваквих активности за подршку учењу, али и за подршку читавој породици, у виду саветовања, давања информација, али и оснаживања самих родитеља да и они евентуално раде на себи, да се усавршавају и да покушају да унапреде услове у којима живе.

„Треба рећи да се многи родитељи са којима радимо у ствари и сами враћају назад у школе, највише у вечерњу школу. Многи од њих желе тако да поправе егзистенцијалне услове, да се запосле или да имају боља радна места, да буду конкретнији и видљивији на тржишту рада“ – објашњава Ђин и додаје „на округлом столу смо чули да је сваки други родитељ недавно похађао вечерњу школу и да је сваки трећи у потрази за бољим послом. Не смемо заборавити да истакнемо да осим подршке учењу, менторских посета породицама, ми нашим корисницима организујемо превентивне здравствене прегледе и радионице са циљем да ни тај аспекат живота не занемаре.“

Иначе, програм је током три месеца похађало око 50 деце, а планирано је 15.

„Оно што примећујемо и што нас радује, јесте да заједно са децом родитељи планирају будућност читаве породице, да су свесни тога да је и ромској деци место у свим сегментима образовања – од предшколског узраста до факултета. Чули смо да су сва деца заинтересована за средње школе и да их родитељи подржавају у томе, као и да им је потребна подршка у виду пружања информација и стипендија, али да знају већином коме и где треба да се обрате.

“Хуманитарно удружење „Ђина“ наставља са активностима у наредном периоду, а све са циљем да ромска заједница, али и други маргинализовани људи у нашој заједници имају боље услове за живот.

„Захваљујући овом пројекту смо проши-рили тим и то доносе резултате. Укључили смо наше колегинице психолошкињу Катарину Стојисављевић и педагошкињу Лидију Хорват које двојезично раде са децом. Посебно је било важно у контексту догађаја у мају да се одрже радионице на тему ненасилне комуникације и понашања“ – рекла је Ђин.

Са децом која су укључена у овај програм се посебно радило на повећању знања из математике, али и српског и енглеског језика, за шта имају и највише потребе.