Друштво

Друштво интелектуалаца браћа Тан: Основан Центар цивилних организација

У организацији Друштва интелектуалаца браћа Тан у Спомен кући Тан прошле недеље одржано је представљање и прва радионица новооснованог ресурсног Центра цивилних организација у Бечеју. Ово је у Бечеју нова услуга која ће бити организована за потребе едукација цивилног сектора у општини Бечеј а коју ће водити представници удружења Друштва интелектуалаца браћа Тан. Овај пројекат реализује се у сарадњи са Фондом за националну сарадњу Републике Мађарске.

Центар ће радити у просторијама Спомен куће Тан у наредном периоду. Предвиђено је и да се успостави континуитет рада и подршка за цивилни сектор у виду функционисања својеврсног “саветовалишта” за цивилне организације који ће за сада радити сваке среде од 13 до 15 часова да би представници цивилног сектора могли да тачно знају када и где могу да потраже савет или помоћ. Но свакако Друштво ће имати и друге активности у оквиру Центра биће  организоване разне радионице као и индивидуалан облик подршка од стране стручних лица из различитих области. Први циљ је свакако да се пружи сваки облик подршке за оснаживање локалних цивилних организација да пишу пројекте и да науче да на најбољи могући начин представе своје програме које реализују и раде донаторима.

Овом свечаном оснивању Центра присуствовали су и представници већег броја организација што је само посведочило  о томе колико је велик дијапазон програма који обухвата бечејски цивилни сектор, од еколошких организација, културно-уметничких друштава до омладинских организација и других, који је велики потенцијал за читаву заједницу.

„За развој једне цивилне организације није потребан само новац него и знање из области права, маркетинга, унутрашње организације. Ми овде у Центру можемо да им помогнемо да та знања усаврше: то је и повод за организацију овог предавања и представљања у Спомен кући Тан. Сматрам да имамо огроман дефицит организација цивилног друштва овде код нас у Бечеју али и у целој Војводини. Већина организација ради за себе и довијају се како знају на том тржишту, ми бисмо желели да оне раде заједно, да покушамо да изградимо једну велику цивилну заједницу овде у Бечеју која би могла свакако да унапреди и њихове појединачне делатности. Наша делатност биће и да им помогнемо у свему оном што им у раду затреба. – рекао је Ласло Бонифарт, председник Друштва интелектуалаца браћа Тан.

Након овог званичног отварања који је представљао и чин оснивања Центра одмах је одржана и прва радионица за окупљене представнике цивилних организација које су се представиле са својим програмима. Они су током ових презентација истовремено искористили прилику и разговарали и о оном шта је то што им је потребно да би унапредили свој рад, своје капацитете развоја.

Бонифарт је додао да су они као Друштво интелектуалаца браћа Тан пружали помоћ цивилним организацијама и раније посебно када су им се обраћали за помоћ у писању пројеката и да је основна идеја за оснивање овог ресурсног центра и да то успоставе као сталну услугу у оквиру њиховог рада.

На општинском конкурсу за цивилне организације који се расписује сваке године пристигло је, према речима Ласла Бонифарта, чак 107 пријава, и износ који је општина издвојила за ове намене је сваке године све већи што је још једна прилика и да се овде у локалу цивилне организације активно укључе у рад овог Центра али и читаве заједнице.

Члан општинског веће Балаж Серда који је присуствовао овом отварају рекао је овом приликом да је овакав Центар у Бечеју заиста потребан је према његовим сазнањима већина бечејских цивилних организација није упозната са свим могућностима и конкурсима који су им на располагању и већина конкурише углавном само на конкурсима општине Бечеј чија средства су донекле лимитирана. Он је додао да је то вероватно стога што већина од њих се не усуђује или не зна за друге могућности али вероватно и да немају довољно знања и капацитета да напишу озбиљнији и комплекснији пројекат за неке озбиљније донаторе са више пара. Према његовим речима баш у томе ће сад у Центру моћи да добију подршку. Серда сматра да ће оснивање овог Центра у многоме побољшати рад цивилни сектор у граду и целој општини.  Већина представника цивилних организација које су присуствовали оснивању овог Центра и првој радионици изразили су задовољство што је отворена оваква једна услуга у граду која ће им помоћи да се одлуче и да конкуришу за своје програме и да их лакше реализују.