Друштво

ШОСО: „Братство“: Нови отворени павиљон-учионица у башти

Школа за основно и средње образовање ученика „Братство“ на самом крају ове школске године добила је је још једну донацију намењену за побољшање рада у оквиру наставе за средњошколско образовање деце са сметњама у развоју и са инвалидитетом. Након новог контејнера-учионице који је постављен у башти и два пластеника башта је добила и дрвену наткривену учионицу на отвореном, павиљон који је намењен за наставу, радионице али и дружење ученика. Поред тога урађене су и нове стазе кроз башту и око ње да би за ученике она била још приступачнија. Обновљена је и дотрајала ограда. Већ од првог дана следеће школске године ово ће свакако побољшати услове за рад у овој школи, посебно за средњошколце на смеру цвећар/вртлар.

Свечаном отварању овог павиљона присуствовао је и Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине као и представници локалне самоуправе укључујући и председника СО Бечеј Киш Игора али и чланови комплетног школског колектива ове школе. Деца су на распусту, па овог пута није било ученика да „преузму“ нову отворену учионицу али је њихов рад на уређењу ове баште свакако био видљив за све присутне.

У башти која је све бујнија лепша и пажљиво уређена виде се напори ученика да је одржавају. Комплетна башта, посађено зачинско биље, цвеће, воће, поврће је током ових летњих месеци у пуном сјају и роду па се тако ту могу наћи и зреле кајсије којима је сад већ време за брање али и оно касније воће које ће доспети за јесен кад почне школа, јабуке, мушмуле. Има већ и малина али и један мали лимун са зрелим плодовима. Има, наравно, и поврћа доста у башти. Очигледно је да се ова башта одржава и током лета.

„Мађарски национални савет има посебне програме када је у питању просвета. Ми смо и прошле године били овде у ШОСО „Братство“ где смо се договорили са директором ове установе да ћемо направити пројекат за ову башту који смо сад и реализовали. Изграђена је стаза, тротоар од 130 метара око баште такав да и деца са сметњама у развоју и са инвалидитетом могу да користе. Изгрдили смо и отворену учионицу, павиљон коју они такође могу да користе и могу да јој приступе. Укупан износ средстава за овај пројекат био је 3.000.000 динара. Наравно, упознати смо и са плановима да се у наредном периоду планира и реконструкција комплет школе у другом објекту. Договорили смо се директором школе да ћемо и ми дати подршку том пројекту и то ако буде потребе и за саму обнову али и да опремимо учионице, купимо намештај. Ми свакако стојим на располагању. Као што сам напоменуо Мађарски национални савет сваке године има посебне програме за школе и путем тих програма даје подршку свим установама образовања. Нама је посебно значајна ова школа јер је у питању образовање деце са сметњама у развоју и са инвалидитетом. Ми посебно водимо рачуна да кроз тај програм дамо подршку свима, то је уграђено у наш програм и следеће године ако буде прилике и ако буде потребе опет ћемо дати подршку овој установи.“ – рекао је Арпад Фремонд.

Директор ове школске установе, Золтан Хорват се такође обратио новинарима овим поводом и захвалио се најпре на донацији и наставио: „Наша школа је поново од Мађарског националног савета добила донацију у вредности од скоро 3 милиона динара и ту донацију смо искористили да изградимо стазу у башти која ће олакшати приступ ученицима, изградили смо и овај отворени павиљон/учионицу који је намењен за извођење наставе и за радионице на отвореном а поправили смо и ограду у дужини од 40 метара и тиме побољшали безбедност деце. И ове године уписујемо у средњу школу смер цвећара/вртлара и на српском и на мађарском наставном језику. Имамо веома добар одзив и јако добре оцене и коментаре на наш рад са ученицима у оквиру наставе на овом смеру јер након завршетка тог образовања већина наших ученика успели су да се запосле и снађу у животу и ја се надам да ће овај смер у нашој школи и даље успешно да ради. Када је у питању ова башта наша још једна „тајна“ жеља је да направимо један бушени бунар за заливање и једно мало језеро јер имамо ту у башти једну велику рупу коју нисмо успели да санирамо али коју би преуредили у мало језеро са свим биљкама и живим светом, да направимо једну малу огледну биосферу. Када је у питању сама зграда школе, за овај објекат овде ми ћемо морати да се потрудимо и од неких других фондова да нађемо средства још да се уради замена дотрајале дрвенарије, врата и прозора јер је она стара скоро 100 година. Поред тога ми овде на крову имамо још увек и бибер цреп и то би требало заменити. То су ипак нека мања улагања у односу на оно што нас чека у објекту наше школе у Ђуре Јакшиће улици. У ребалансу Покрајине одобрена су и званично средства за санацију, сад је то већ цифра од 157 милиона динара. И чим стигну средства и обави се јавна набавка креће се у санацију тог објекта.“

На питање где ће сместити ученике када санација директор је одговорио да ће се у сарадњи са локалном самоуправом и осталим школама договорити и да је могуће да деца иду поподне у школу и то у оним школама који имају једносменску наставу као што су „Север Ђуркић“ и „Петефи Шандор“, али да ће то бити најмањи проблем само да ускоро крене реализације пројекта санације.