Друштво

Хуманитарно удружење „Ђина“: Креће пројекат „Бирам образовање: Подршком у учењу до извесније будућности“

Хуманитарно удружење „Ђина“ из Бачког Градишта од априла почиње да реализује пројекат „Бирам образовање: Подршком у учењу до извесније будућности“ уз подршку Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада. У оквиру тромесечног пројекта ће у Бачком Градишту бити организоване радионице за подршку учењу децу из ромске заједнице.

Од изузетног је значаја да се, поред помоћи деци око учења, у све активности и сва питања око њиховог образовања укључе родитељи. Зато ће у наредним месецима интензивирати разговоре са родитељима ромске деце како би управо они били подршка у постизању бољег резултата у школи и наставку школовања, каже председница удружења Добрила Ђин и напомиње – без образовања нема квалитетног живота.

Хуманитарно удружење „Ђина“ више од деценије ради са припадницима ромске заједнице, а од пре седам година су почели са пружањем подршке у учењу ђацима у Бачком Градишту.

„Током година смо проширивали активности које су надограђивале ту подршку – осим учења са децом, наши сарадници су спроводили активности са школама и родитељима како би деца добила што више подршке у образовном систему и оснажила се путем неформалних едукација“ рекла је Добрила Ђин.

Пројекту који подржава ЕХО из Новог Сада претходила је фокус група са родитељима у Бачком Градишту где је један од закључака био тај да су припадници ромске заједнице имају све више свест о томе да је образовање кључно за добробит и појединца и заједнице. Многи родитељи са фокус групе поздрављају овакве активности и сматрају их корисним за њихову децу.