ДруштвоЕкономија

I Novi tekstili DOO: Отварање погона је морало да се помери

Предузеће I Novi tekstili DOO основано је 2018. године као део Групације Norman Srl из Италије. Током 2019. године ова групација интензивно ради на отварању погона у Бечеју у индустријској зони. Ово предузеће пандемија и ванредно стање затекла је у тренутку када је требало да се погони отворе и да се започне са радом. Почетком марта месеца били су у току завршни радови у фабрици, прикључивање на струју, канализацију, воду, опремање машинама.

Скоро два месеца касније разговарали смо са Талош Богларком, менаџером за људске ресурсе у овој фирми о томе како и на који начин је ово што се догађало у претходном периоду пореметило рад и планове ове фирме.

Да ли још увек радите под ванредним околностима или почињете ускоро са редовним радом?

БТ: Наша фирма није престала са радом у ванредном стању, већ је веома повећана пажња на опрезност и поштовање превентивних мера, као и дезинфикација просторија и заштита запослених са потребном заштитном опремом. Отварање првог погона и примање нових запослених је морало да се помери у овом тренутку због престанка рада или успорених радова на прикључењу електричне енергије и прикључка канализације и хидрантске мреже. Отежавајућа околност за извођаче радова у фабрици је забрана кретања због полицијског часа и из тог разлога онемогућен нам је рад викендима.

Каква је ваша процена како ће овај период од када је проглашено ванредно стање утицати на вашу фирму у економском смислу, да ли мислите да ће губици бити ненадокнадиви?

БТ: Наравно да веома лоше утиче на фирму у финансијском смислу, још нема тачне процене губитака, то све зависи од даљег исхода догађања и датума када се коначно може започети рад пуном паром.

Да ли имате намеру да користите мере економске помоћи које је држава обећала након укидања ванредног стања (исплата плата за три месеца радницима, одлагање доприноса и пореза до јануара месеца и сл.)?

БТ: Користићемо мере помоћи из државних средстава, и трудићемо се да запослени не осете ефекат ванредног стања на својим платама, него да исплата зарада буде и даље стабилна.

Да ли сматрате да су ове мере довољне да се губитак надокнади и да ли ће помоћи уопште?

БТ: Сматрам да нису довољне, али ће нам, наравно, помоћи. Држава би нам највише помогла ако нас не би полицијским часовима временски спречавала да радимо.

Да ли сматрате да ће се и тржиште од којег зависите брзо регулисати након завршетка овог периода или ће оставити неке трајније последице?
БТ: Трајне последице су неизбежне. Реално треба видети ситуацију, нема ничег компликованог у томе: привредници су онемогућени да раде и послују због затворених граница, заустављеног трговања, затворених продавница, тржних центара и ланаца, затворених фабрика и временски ограниченог кретања, сви они немају приходе или јако мале, али очекује се од њих да испоштују своје економске обавезе. И те како ће овај период оставити трајне последице.

Ова криза веома лако може да се понови на јесен, да ли ћете иновирати нешто у вашим погонима када је заштита радника у питању?
БТ: Пратићемо и испоштоваћемо савете стручњака и трудићемо се заједно са запосленима да пазимо једни на друге и очувамо здравље.