Knott Autoflex Yug DOO: производња прилагођена поруџбинама током ванредног стања, користићемо мораторијум за отплату кредита

Knott Autoflex Yug DOO спаде у велика предузећа, запошљава на стотине радника из наше општине и углавном послује са иностраним партнерима и купцима. Пандемија је погодила све земље са којима они сарађују. Питали смо власника фирме Драгана Кнежева како на који начин су радили у последња два месеца, да ли је и у којој мери ванредно стање утицало на рад свих погона у фабрици, да ли и на који начине искористити подстицајне мере које држава предвиђе за опоравак привреде, какви су планови за наредни период.

“Светска криза изазвана корона вирусом је свакако утицала и на тржиште аутоприколица чије произвођаче ми снабдевамо компонентама. Већина наших купаца су из земаља ЕУ, Руске федерације и САД-а. Привредна активност у тим земљама је у различитим фазама у зависности од степена захваћености вирусом. На пример у Француској одакле су наши највећи купци, рестриктивне мере за привреду се укидају од 11. маја, практично то значи да су они изгубили двомесечну продају. У Данској су фирме биле затворене две недеље и сада већ раде у нормалном режиму, у Немачкој није било затварања фирми од стране државе итд.

Код нас је продаја у првом кварталу била у планским оквирима, у априлу ћемо забележити пад од 20%, у мају и на даље очекујемо нормализацију тржишта, али још увек нисмо сигурни како ће се одвијати продаја аутоприколица у земљама наших купаца. Производњу смо прилагодили према поруџбинама купаца пошто производимо само за познате купце. Смањили смо рад преко времена, упутили смо раднике да искористе годишње одморе од прошле и делимично од ове године. У новом погону за топло цинковање имамо довољно посла и у том погону запошљавамо и нове раднике. Немамо намеру да смањујемо број запослених докле год будемо имали довољно поруџбина од купаца.

Knott Autoflex Yug DOO спада у велика предузећа, што значи да смо у могућности да користимо мораторијум на отплату кредита и одложено плаћање пореза и доприноса на плате. Пошто не шаљемо раднике на плаћено одсуство, меру Владе РС за исплату 50% минималне зараде нећемо користити. Искрено се надам да ће у мају доћи до покретања тржишта наших производа и да ће предложене мере економске помоћи бити довољне да превазиђемо утицај кризе у нашој фирми.Пошто је још увек пуно непознаница како ће се завршити први талас пандемије, да ли и у којој мери ће се поновити на јесен и зиму, тешко је прогнозирати размере економске кризе и утицај на продају аутоприколица. Сигуран сам да се економска активност у свету мора покренути и да ће се све државе боље припремити за евентуални нови талас пандемије, док се не пронађу вакцина и лекови против овог вируса. Такође сам сигуран да се у кратком року неће вратити економска активност у оквире који су били пре појаве корона вируса.” рекао нам је Драган Кнежев.