Изгласани приоритети за буџет по месним заједницама

Бечејско удружење младих у сарадњи са Општином Бечеј и Канцеларијом за младе већ пету годину за редом организује акцију „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“.

Циљ акције јесте веће укључивање грађана општине Бечеју процес доношења одлука код креирање буџета као најважнијег документа локалне самоуправе али и повећање транспарентности у ради локалне самуправе.

Након гласања које је спроврдено претходног викенда (13. и 14. новембра) Бечејско удружење младих и Општина Бечеј сазвали у конференцију за медије на којој су учествовали Драган Тошић председник општине Бечеј и Гордана Адамов (БУМ) како би јавност упознали са резултатима гласања као и комплетном процедуром на који начин ће се предложени приоритети наћи и у буџету Општине Бечеј за следећу годину. Већ стандардном гласању је преходио процес прикупљања предлога у свим месним заједницима који се углавном одвијао онлајн или путем састанака грађана са представницима локалне самоуправе и представницима организатора. Током претходних месец дана у свим месним заједницама одржани су такви састанци. Грађани који су желели и лично да се обрате представницима локалне самоуправе и да изложе своје проблем или пројекат за који сматрају да је приоритет присуствовали су овим састанцима. Након прикупљања предлога уследило је сумирање и састављање листа за гласање. Гласало се онлајн и у просторијама месних заједница на целој територији општине Бечеј.

Према речима Гордане Адамов, представнице БУМ-а, укупан број важећих листића током овог гласања био је 3155 што је нешто више него претходне две године, од тога 107 листића било је неважећих.

„Свакако је епидемиолошка ситуација утицала на гласање па се тако онлајн гласање поставило као добра опција. И ове године је БУМ имао своје контролоре и омогућено је гласање у свим месним заједницама и за оне грађане који то нису учинили онлајн. Када се погледају резултати гласања у свих 8 месних заједница види се да се да су неки од горућих приоритета и даље пси луталице, дечија игралишта и санација бициклистичких стаза и тротоара. Гласачки листићи су у свим месним заједницима формирани су према предлозима који су стизали онлајн али и на основу округлих столова који су одржани и ове године у свим месним заједницима на територији општине Бечеј на којима су представници локалне самоуправе разговоарали директно са грађанима о проблемима и приоритетима. На ове гласачке листиће нису ушли предлози које су грађани предлагали а не налазе се у надлежности локалне самоуправе.“ – рекла је Адамов

Председник општине Бечеј Драган Тошић који је и сам учествовао на неколико округлих столова у месним заједницама рекао је да су резултати гласања у складу са оним што се могло чути на терену и да су се неки приоритети променили у односу на претходне године: „Ова акција је веома значајна за општину Бечеј и за мене као председника и нас који водимо ову општину. Ми желимо директан контакт са грађанима а не само онда када су избори и када се опредељујемо за неке приоритете на четири године. Мислим да је веома важно то што обилазимо месне заједнице и разговарамо се грађаним пре самог гласања и ја бих волео да их на тим састанцима буде још више али свакако у време епидемије некако се и устручавамо да позовемо људе због ризика од заразе. Зато је добро што је организовано и гласање путем интернета. Надам се да ће се то променити и да ћемо нередне године имати још веће интерсовање за гласање. Ми смо ту да што више ових приоритета уврстимо у овај буџет који је у овом тренутку 80 до 90 посто већ завршен у техничком смислу. Остаје да још ове приоритете убацимо и још неке приоритете када су јавна предузећа у питању. Онда следи заседање већа, скупштине.“ рекао је Тошић.

Председник Тошић је рекао и да је ове године предвиђено да се за реализацију инвестиција и пројекта издвоји око 70 до 80 милиона динара.

Јавна расправа о буџету заказана је за 25. новембар и требало би да комплетан буџет буде на сајту општине неколико дана раније. То би такође требало да буде још једна могућност да грађани учествују директно у креирању односно „кориговању“ буџета. Наравно и даље остаје и могућност да се грађани пријаве и искористе могућност личног обраћања одборницима у скупштини путем институције „грађанске столице“ уколико желе да посебно скрену пажњу на неки конкретан проблем у општини или да дају неке сугестије и предлог.

Резултати гласања

Укупно је ове године било важећих 3155 важећих листића. Када је у питању број гласача у првој месној заједници било је укупно 1086 важећих гласачких листића што је за скоро 400 више него прошле године, у другој месној заједници 331 што је нешто мање него прошле године, мање повећање заинтересованости грађана за гласање било је и у Новом селу – 700 гласова, у Градишту скоро дупло више грађана у односну на прошлу годину је искористило своје право на избор приоритета чак 477, у Бачком Петровом Селу број гласача био је на нивоу прошлогодишњег 322, у Радичевићу је мање било заинтересованих 80, као и у Милешеву и Дрљану више него дупло мање 59, у Пољаници је гласало 35 грађана.

Прва три приоритета по месним заједницама:
У првој месној заједници као прва три приоритета издвојила су се постављање дечијих игралишта у Малом риту и насељу Север Ђуркић, решавање проблема паса луталица и изградња спортских терена код стадиона у Бечеју.

У другој месној заједници као први приоритет је издвојен проблем паса луталица, дуги санација Новосадске улице и изградња бициклистичке стазе а трећи пошумљавање тиског кеја.

У трећој месној заједници, односно Новом селу први приоритет за грађане је изградња кружног тока код православног гробља, други решавање проблема паса луталица, трећи изградања бициклистичке стазе на србобранском путу.

У Бачком Градишту први приоритет је изградања бициклистичке стазе према Старој Тиси, други постављање семафора на главном путу а трећи уређење центра села, постављање клупа и жардињера.

У Бачком Петровом Селу први приоритет је проширење улице Др. Киш Имре према силосу, други увођење воде за пиће и трећи санација тротоара и пешачких стаза у улици Др. Киш Имре и Дожа Ђерђа.

У Радичевићу први приоритет је опремање омладинског клуба, други решавање проблема паса луталица а трећи санација сточног гробља.

У Милешеву и Дрљану први приоритет је поновно отварање вртића у Милешеву, други увођење додатних аутобуских линија и треће уређење путева и тротоара у селу.

У Пољаници први приоритете је и даље санација пута Бечеј – Пољанице, други насипање пута до Гортве а трећи постављање дечијег игралишта.

Комплетан списак приоритета као и број гласова можете пронаћи на сајту општине Бечеј и на сајту https://participativni-budzet.rs/ на којем можете да добијете и комплетно информације о извештајима о реализацији пројеката који су били предложени и изгласани претходне (и претходних година). На сајту се налазе и мапе са завршеним пројектима са информацијама о утрошку средстава и свим осталим релевантним подацима и извештајима.

На конференцији за штампу било је речи и о великом пројекту реконструкције канализационе мреже који ће од пролећа да крене у реализацију као и о могућностима решавања проблема паса луталица, који се као приоритет за решавање поставио ове године као један од ургентних у скоро свим месним заједницама, увођењем бесплатне стерилизације и кастрације за псе на територији општине Бечеј. Председник Тошић је рекао да се о овоме до сада није размишљало али како је то пракса коју су већ одавно увели у неким општинама у окружењу постоји могућност да се сличан принцип функционисања „препише“ и код нас тј. да се на њиховом искуству испланира како би то могло да функционише и у нашој општини.