16. Седница СО Бечеј: Повећање пореза на имовину за непокретности у општини Бечеј

На 16. седници овог сазива СО Бечеј донета је Одлука о образовању Савета за родну равноправност општине Бечеј, Одлука о утврђивању просечне цене квадратног метра по зонама пореза за утврђивање пореза на имовину, покренута процедура за избор директора ЈП „Комуналац“ и потврђен реизбор директора Градског музеја, донета је и одлука ко ће одржавати опрему на буштотини, потврђен програм коришћења средстава од прихода од државног пољопривредног земљишта и донета одлука о куповини земљишта за потребе изградње пречистача у Бачком Градишту.

Пред одборницима се на овој седници нашла одлука о куповини парцела у Бачком Градишту за изградњу пречистача отпадних вода. Општина ће према овој одлуци коју су одборници изгласали купити око 1.5 хектара земљишта и око 100 квадратних метара који је под објектом а који се налази на тој парцели која ће бити адекватно употребљено за потребе реализације пројекта изградње водовода и пречистача. Вредност ове инвестиције (куповина земљишта) је 5.5 милиона динара. Поред овог општина ће морати да издвоји средства и за пројектно техничку документацију до идејног пројекта. Овај принцип суфинансирања општине за пројектну документацију важи за све пројектне активности када је у питању велики пројекат реконструкције канализационе мреже у насељима Бечеј, Бачко Петрово Село и Бачко Градиште који, према речима председника општине Бечеј Драгана Тошића би требало да почне да се реализује већ од пролећа (априла) и који ће се радити паралелно у сва три места. Драган Тошић је рекао да се очекује да ће овај пројекат, којим ће се реализовати покривање преко 90 посто Бечеја канализационом мрежом, трајати најмање три године јер је у питању капитални пројекат који скоро у потпуности финансира влада РС. Поред пројектне документације до идејног пројекта општина Бечеј у овом пројекту има обавезу и да финансира надзор у релизацији овог пројекта. Укупна цена овог великог пројекта биће нешто преко 45 милиона евра. Ова средства неће бити директно уплаћена у буџет општине него ће бити директно финансирана из државног буџета.

Одборницу су једногласно игласали одлуку о утврђивању просечне цене квадратног метра непокретности по зонама за утврђивање пореза на имовину која ће бити основа за израчунавање пореза на имовину грађана који поседују непокретности. На основу утврђених просечних цена квадрата по новом порез на имовину у општини Бечеј биће већи за 5 до 12 посто осим за пословне просторе у првој зони који ће бити већи чак 100 посто. Што се тиче осталих параметара за утврђивање вредности некретнина и обрачунавање пореза на територији општине Бечеј они су остали непромењени. Одлука се примењује од 1. јануара следеће године.

На овој седници усвојен је и овогодишњи програм коришћења пољопривредног земљишта за ову годину од којег се ове године за општину очекује негде око 36 милиона динара прихода.

Др. Анђелко Мишковић је након седнице у обраћању новинарима рекао да ове године због константног смањења државног земљишта због процеса реституције оно што је преостало од земљишта које није под вишегодишњим уговорима ове године неће аутоматски бити додељено сточарима и мораће да иде на јавну лицитацију. Др. Мишковић је рекао да та количина земљишта која стоји на папиру није реална јер су у питању распарчане парцела мале квадратуре и да је у питању земљиште које се састоји углавном од мањих парцела, дворишта уз објекте. Та дворишта нису легализована и често су необрадива и још се воде као државно земљиште али су као веће површине за издавање неупотребљива. О процесу реституције др. Мишковић је напоменуо и да по новом закону пољопривредници који имају уговоре могу да задрже земљиште још три година али да ће након тога морати да то земљиште врате власницима. Према речима др Анђелка Мишковића у државном власништву у општини Бечеј налази се још око 3.000 хектара земље које је углавном по вишегодишњим уговорима о закупу.

Поменутх 36 милиона динара ове године ће се усмерити на репарацију каналске мреже, за потребе наводљавања и одводњавања, за пољочуварску службу, за услуге геометара.

На 16. седници СО Бечеј потврђен је и нови мандат директору Градског музеја Бечеј, Акошу Тојзану а отворена је и процедура за расписивање конкурса за директора ЈП „Комуналац“.