Обележен светски Дан превремено рођених беба под слоганом „Живели наши мали хероји!“

У свету се сваке године пре времена роди 15 милиона беба, док у Србији више од 4000, односно 11 беба свакога дана. Данас се широм света обележава њихов дан. Општина Бечеј је по трећи пут придружила се симболичном обележавању овог дана. Општина је била осветљена симболично љубичастим светлом тога дана.

Свака десета беба на свету се роди пре времена, што годишње чини 15 милиона беба. У Србији се годишње роди преко 4.000 беба рођених превремено.

Дан превремено рођених беба обележава се широм света 17. новембра. У обележавању овог дана учествују бројна удружења родитеља, организације, компаније и појединци у читавом свету. Овај датум је 2011. године уврштен у календар Светске здравствене организације као дан подизања свести о овом проблему, као и о подршци бебама и њиховим породицама. Бебе које су рођене превремено су оне које су рођене пре 17. недеље трудноће. Овако рођена деца често имају проблеме са респираторним системом, проблеме са слухом, видом, као и потешкоће у развоју. Такође, код превремено рођених беба често се јавља ризик од хроничних болести, а овакав порођај је ризичан и за мајку. Најчешће те бебе прве недеље и месеце свог живота проведу у Институту за неонатологију. И даље није познат прави разлог због којег долази до превременог рођења бебе, али за битне узроке сматрају се поремећаји директно везани за стање бебе, хроничне или акутне болести мајке, као и социо-економске прилике труднице.

Нажалост, стопа преживљавања превремено рођених беба зависи и од дела света у коме су се родили. Око 50% беба рођених у 24. недељи  трудноће у развијеним државама ће преживети, док ће око 50% беба рођених у неразвијеним државама преживети тек у 32. недељи трудноће. Основни разлог за ове разлике је што је превремено рођеним бебама неопходна адекватна нега, савремени инкубатори, омогућити им да дишу до потпуног развоја плућа, адекватна нега и чистоћа да би се смањио ризик од инфекција и подршка дојењу. У развијеним земљама, скоро све превремено рођене бебе преживљавају, док је у неразвијеним земљама тај проценат изузетно низак. У средње развијеним земљама, где спада и Србија, већи је проценат преживеле деце, али је већи и број деце са инвалидитетом као последицом компликација насталих након порођаја.

Више од ¾ превремено рођених беба се може спасити само адекватном негом у постнаталном периоду, давањем ињекција стероида трудници код претећег превременог порођаја (дају се за јачање бебиних плућа), “кенгур мајкама” (мајке које носе бебу уз себе и греју је својом кожом) и што чешћим дојењем уз додавање антибиотика у случају појаве инфекције.