Óbecse

Jelentősen csökkent a régi ügyek száma az Alapfokú Bíróság

Gyorsan és jól dolgozik a 2014 januárjában megalakult Alapfokú Bíróság Óbecsén – hangzott el az intézmény éves sajtótájékoztatóján. Öt év alatt 42 százalékról 6,7 százalékra csökkent a régi bírósági ügyek száma: az öt évvel ezelőtt átvett 1256 két évnél régebbi tárgyból tavaly év végére 220, január végére pedig már csak 184 maradt. Marko Božović, az óbecsei Alapfokú Bíróság szóvivője szerint a bíróság munkavégzésének minőségéről tanúskodik az az adat is, mely szerint az Óbecsén meghozott elsőfokú ítéleteknek mindössze a 13 százalékát semmisítették meg felsőbb szinteken, közel 70 százalékát helyben hagyták, és nem egész 13 százalék esetében módosították az ítéletet (a maradékot részben módosították vagy megsemmisítették).
Az alternatív vitarendezési lehetőség elterjedése, egyben a 23. (bírósági és alapvető jogok) uniós tárgyalási fejezet sikerének az érdekében az Igazságügyi Minisztérium, a Legfelsőbb Semmítőszék és az Európai Unió közös projektet hívott életre, amelyben 19 másik mellett Vajdaság e téren egyik legeredményesebb bírósága, az óbecsei Alapfokú Bíróság is részt vesz. A projekt egyik célja az, hogy a konfliktusok rendezésére per helyett minél többen válasszák a gyorsabb, olcsóbb és békésebb közvetítői eljárást. A szerbiai Igazságügyi Minisztérium adatai szerint ha valaki mediációval oldja meg a konfliktusát, a per értékétől függően 35-60 százalékkal olcsóbban is megúszhatja, mint ha perre megy, ráadásul sokkal gyorsabban kerül pont az ügy végére. Ennek ellenére Szerbiában a lakosság ma még ritkán él a 2015 áprilisában törvényerőre emelkedett, de korábban is ismert mediáció, azaz közvetítés lehetőségével. Óbecsén tavaly nyolc régi, évek óta húzódó ügyet sikerült így megoldani.
A mediációval történő megegyezésre hatvan napot ad a törvény, de a bírósági eljárás eközben nem áll le, csak szünetel. Ha a mediáció nem jár sikerrel, a bírósági eljárás folytatódik. Óbecse községben három jogász, illetve ügyvéd (Srdjan Gligorić, Knézi Péter és Deli Csaba), valamint Dejan Erak könyvelő végezhet mediációt. A teljes mediátor-lista az Igazságügyi Minisztérium honlapján érhető el.

Fehér Rózsa