Óbecse

Jelentősen megdrágulnak a banki szolgáltatások

Augusztus elsején életbe lép a banki szolgáltatások új árjegyzéke. A bejelentések szerint a csekkek igénylése 200 helyett 300 dinárba kerül, a számla kezelési költségei 80 százalékkal emelkednek meg, a bankkártya sürgősségi kiadása, ami eddig ingyenes volt, 400 dinár lesz, a lakcímre kért bankkártya pedig 50 dinár helyett 800 dinárba kerül majd.

Amennyiben elveszítjük a bankkártyánkat és azon több mint 3.000 dinár volt, fizetnünk kell érte. Amennyiben ettől kevesebb pénz volt rajta, azt a bank megtéríti, de bizonyítanunk kell, hogy nem éltünk viszsza a bankkártyával, illetve azt is, hogy nem hanyagságból veszítettük el.
Arra is figyelnünk kell, hogy ha bankkártyával fizetünk vagy online intézünk utalásokat, a PIN kód többszöri eltévesztése miatt a bank megbüntet bennünket.

Dejan Gavrilović, az Efektiva Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke szerint gazdaságilag nem indokolt a banki szolgáltatások árának ilyen mértékű emelése, de mivel a bankokat nem szabályozza semmi, így megtehetik, hogy naponta változtatnak az árjegyzékükön. Szerbiában egyébként ugyanannyiba kerülnek a banki szolgáltatások mint Európában, ahol a fizetések jóval magasabbak.