Друштво

Јесења разгледница Бачког Петровог Села

170 година од нестанка или смрти Шандора Петефија
У сали Народне библиотеке, одржано је веома посећено и садржајно предавање на тему „170 година од нестанка или смрти Шандора Петефија” чувеног песника који је одржао историчар уметности Јанош Рајзингер, који по трећи пут гостује у овом месту. До сада је Јанош одржао два предавања која су такође била добро посећана. Прво предавање посветио је „О Исусу”, а друго о такође великом песнику мађарске нације Јаношу Арању.

Говорећи о величини песника Шандора Петефија, предавач је посебно истакао, да се поезија овог несника тренутно највише чита у Кини у савременом свету и да ће се ускоро обележавати и 200 година од рођења овог великог песника који је за време свог кратког живота написао 860 песема од тога 200 љубавних који се налазе у свим светским антологијама највећих песника данашњице.

Самостална изложба слика у Зрењанину
Анамарија Станојев је сликарством почела да се бави пре 20 година и врло брзо се афирмисала међу сликарима аматерима у Војводини. Пошто се сликарством бави од 1999. године, од 4. новебра текуће године у просторијама Галерије у Зрењанину приредиће трећу самосталну изложбу, излажући око 50 својих најбољих радова. Прву самосталну изложбу приредила је у Ади 2001. године, а другу у Бачком Петровом Селу 2015. године. До сада је учествовала на 17 међународних изложби, а 2003. године освојила је златну медаљу на међународној изложби у главном граду суседне Мађарске Будимпешти 2014. године такође златну медаљу на међународној изложби у Кечкемету под називом „Перо и четка”. Учествовала је, до сада, на 27 колективних изложби. Анамарија Станојев је председница Удружења сликара аматера „Да Винчи” у селу и најзаслужнија је за афирмацију многих младих талентованих сликара из Бачког Петровог Села .
Трећа самостална изложба у Зрењанину трајаће месец дана.

Предавање стручњака Геронтолошког центра
У великој сали Месне заједнице „8. октобар” одржано је веома садржајно и корисно предавање стручних лица Геронтолошког центра из Бечеја. Теме предавање биле су: демеција, типичне болести старих, и општа нега болесника у кућним условима, о чему је говорила Брашњо Тот Теодора, главна сестра у овој установи, а о правима старих из домена социјалне заштите и о поступку њиховог остваривања Катарина Главашки, социјална радница.

Посетиоцима предавања представљен је и приказ Геронтолошког центра као и врста услуга које се пружају у популацији одраслих и старихији особа којима је стручна нега потребна. Посебна тема разговора била је деменција која у савременом свету поприма димензије епидемије, као и о усамљености у данашњем друштву, посебно у сеоским срединама. У Геронтолошком центру тренутно се налази 140 корисника, који су сврстани у неколико категорија и лекари, медицинске сестре као и социјални радници максимално се труде да се корисници услуга у овом центру одржавају у аквитном стању што је њихов свакодневи задатак.

На крају предавања, на питања присутних, конкретне одговоре дале су главна сестра Брашњо Тот Теодора и Катарина Главашки, којима треба одати почаст због отворености и садржајном приказу стања у раду Геронтолошког центра, који спада у најбоље организоване у Војводини и Србији.

Свега има у том Молу…
Удружење грађана „За Бољи живот села” у сарадњи са Народном билотеком, организовало је промоцију нове књиге песама Кајице Кубурића Браце из Мола, под називом „Од салаша па до Тисе, а измедју Мол” која је изазвала солидно интересовање љубитеља лепо писане речи. Представљајући овог несвакидачњег песника, Јанош Жолнаи је нагласио да Кубурић не фолира и не пише недоживљене псеме, јер у збирци има песама о мотики, о дедином швалерском шеширу, скели на Тиси, детињству, свињокољу и свега онога штоје некад било у времену које је остало иза нас. Као гости, овога пута представљени су млађи песници Давор Јовановић из села, који је до сада објавио две збирке песама, прву под називом „Речи су моје играчке” и другу под називом „Живот, љубав и понека суза” и песника у наговештају Милуна Чокоровића из Бечеја. Ово књижевно поподне употпуниле су и уметничке фотографије Ђорђа Шекеровића Шекија из Бечеја.
Удружење грађана „За Бољи живот села” у месецу новембру биће организатор 2. Меморијалног турнира у шаху „Др Имре Киш”, а у месецу децембру, по пети пут, ће бити одржана манифестација проглашења најбољих спортиста села и тиме завршити веома успешну годину.

Јанош Жолнаи