Друштво

Још једна крађа уметнина на „Фантасту“

На „Фантасту“ је из дворца нестало неколико вредних уметничких слика.

Очигледно је да је било само питање дана када ће „Фантаст“ после оне хаварије на водоводу пролетос и мистериозне сече и крађе дрвећа летос доћи поново на мету лопова. Наиме, током последње недеље новембра месеца у току ноћи лопови су упали у дворац и из зграде је нестало неколико вредних уметничких слика.

Иначе ово је сад већ трећа крађа уметнина из овог комплекса. Током прве две крађе мета је била капела јер се тамо налазе вредне иконе Уроша Предића. Прва крађа била је 1993. године у време када је дворац „Фантаст“ био скоро напуштен и био је, као и данас, на путу да почне да се урушава и пропада. Тада је украдено 5 икона од којих једна није до данас пронађена.  Једна од бизарнијих чињеница је и да је у тој крађи учествовао, тачније био организатор, познати голман Партизана Петар Борота. Четири иконе су враћене али су делом оштећене. Друга крађа је била такође крађа икона великих димензије такође из капеле Св. Ђорђа 2008. године.

Решавање спора око реституције имања „Фантаст“ се развлачи годинама, чека се лекс специјалис да донесе држава a све то није скоро на видику . У међувремену се дворац урушава и на мети је вандала и лопова.

Овог пута, пре неколико дана на мети лопова је била главна зграда дворца. Лопови су разбили прозор и упали у току ноћи и однели неколико уметничких слика. Из општине Бечеј, из општинског Одељења за урбанизам, потврђено је да су добили обавештење да је проваљено у дворац, обавештена је и Матица Српска, сачињен је полицијски извештај на лицу места. Када у општини добију извештај полиције ће се упоредити инвентарски списак и утврдити шта све недостаје.

Општина Бечеј је, још од прошле године када је МК Група предала назад комплекс Фантаста држави на управљање, и формално задужена за чување имања и објеката на Фантасту за шта је ангажована и приватна фирма за обезбеђење из Новог Сада „Ипон“, ова фирма такође покрива и пољочуварске послове које је некада радила заједнички основана фирма од стране Општине Бечеј и ПИК-а Бечеј која је сад у стечају.

Након инцидента са сечом и крађом стабала око капеле и дворца овог лета у јавност је изашла информација да запослени у овој фирми само повремено обилазе објекат у току дана и ноћи али да имање није под сталним надзором чуварске службе. И онда је полиција извршила увиђај, покренута је истрага и ту се стало. Већ месецима нема назнаке да истрага напредује.