Óbecse

Jövőre elkészül a kishajókikötő Óbecsén

Egy IPA-projekt keretében Csongrád, Algyő és Óbecse közösen szeretné felélénkíteni a folyami turizmust Csongrád több mint két évtizede testvérvárosa Óbecsének, és a korábban kulturális jellegű együttműködés nemrégiben egy közös, idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projekttel bővült. Egy határon átnyúló kikötőhálózat keretében jövő nyárra kishajókikötő épül Óbecsén.

– Évtizedekkel ezelőtt rendszeres hajóközlekedés volt a Zenta-Magyarkanizsa- Szeged vonalon, és menetrend szerint közlekedett hajójárat Szeged-Algyő-Csongrád között is – ezt az élénk Tisza-turizmust szeretnénk újjáéleszteni ezzel az elképzeléssel. Másfél évvel ezelőtt az érintett önkormányzatok  indegyike részt vett egy megbeszélésen, de a kishajókikötő projektjével végül csak három település: Óbecse, Csonrád és Algyő pályázott tavaly. A folyami turizmus élénkül, ezért a projekttel olyan kishajókikötőket szeretnénk kialakítani ezeken a településeken, ahol a hajóknak és”legénységüknek” megfelelő szolgáltatást tudunk majd nyújtani.

Természetesen ez csak a kezdet, amivel a víziturizmus fellendítését szeretnénk ösztönözni, lehetőséget biztosítva a sportkluboknak és a civil szférának, de jó alkalom lesz ez a partnereinknek és a Tisza menti többi községnek is a turisztikai desztinációk közös népszerűsítésére. Az a cél, hogy Óbecse turisztikai látványosságai és programjai ismertté és vonzóvá váljanak a határon innen és a határon túl is – mondta el Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese.

A Határon átnyúló vízi turisztikai desztináció fejlesztése a Tisza also szakaszán elnevezésű IPA-projekt keretében Óbecsén a lépcsők és a vikendházak közötti szakaszon úszóműves kishajókikötő épül egy a vízállásmozgások felvételére szolgáló bejáróhíddal. Az úszó kishajókikötőn lévő, árammal ellátott konténerben az irodahelyiség és a teakonyha mellett női és férfi mosdók, valamint zuhanyzók is lesznek, az alvízi oldalon pedig egy kishajók és horgászladikok kikötésére alkalmas, 2 méter széles és legfeljebb 96 méter hosszú mólórendszer épül. Az április 10. és november 15. között működő kikötő befogadóképessége a nagy méretű hajók esetén 20, kisméretű horgászladikok esetén 50 hajó lesz.

A projekt összértéke 499.950 ezer euró. Óbecse 172.515 ezer euróval vesz részt a kivitelezésben, ebből közel 26 ezer euró önerő, a többi pedig IPA-forrás. A projektszerződéseket tavasszal írták alá a felek, jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban. Az IPA alap már át is utalta a kivitelezéshez szükséges 22 ezer eurónyi előleget, ebből az idén az infrastrukturát alakítják ki, a jövő év első felében pedig turisztikai programokat dolgoznak majd ki a Tisza szerelmeseinek. A projekt határideje 2019. július 31.

F.R