ДруштвоКолумнеКултураРазонода

Како да искомбинујете ускршње празнике, изолацију и дугачке дане ….

Књиге и храна је одговор. Препорука за неколико добрих, забавних књига за скоро целу породицу, јер када ћете читати сами ил са клинцима него сада. Пробајте нешто ново, породично читање наглас може бити добра забава, поделите улоге, мењајте нагласке и гласове, направите мали подкаст, радио драму. Научићете клинце да је читање забавно и убити једно поподне у изолацији

Моја породица и друге животињеЏералд Дарел – сјајна духовита прича о чувеној породици писаца Дарел и њиховим авантурама након селидбе из тмурне Енглеске на Крф. Када прочитате књигу може неко ко је умешан да вам на интернету набави ТВ серију рађену по књизи која је одлична, пуна сунца, Грчке, маслина и забавних необичних ликова. Серија је скорије ВВС продукције. Књига је аутобиографска, писао је најмлађи члан Дарел породице Џералд који ће касније постати познати британски биолог популаран пре свега због својих документарних емисија о природи и животињама за британске ТВ канале.

Код куће је најгореЕфрем Кишон – чини се да је Кишон, који је пре неколико деценија био један од најтраженијих писаца у нашим библиотекама, помало заборављен па није лоше да се подсетите колико су његове приче из свакодневнице и породичног живота забавне и духовите. Ове породичне причице могу само да вам отворе свет Ефрема Кишона. Кишон је веома плодан писац и у бившој Југославији он је имао своје издаваче и био један од оних феномена по популарности као што је у стрипу Алан Форд нпр. Намерно је овде као илустрација стављено издање некадашње загребачке „Библиотека Хит“  јер осим што је кућа Знање Загреб била један од Кишонових издавача и данас код нас у библиотеци могу се пронаћи књиге из те колекције, једне од најбољих у бившој држави.

Чудовишта које смо волели Ранко Мунитић – 6 томова легендарног југословенског филмског критичара о филмским ликовима из хорор филмова које сви волимо. Духовито написано одлично да од ваших клинаца направите мале филмофиле за читав живот. У чак 6 књига Ранко Мунитић вам представља филмске и књижевне митове о др Франкенштајну, Одисеју, краљу Артуру, Пепељузи, Гуливеру, Малој сирени и другим глобалним феноменима популарне културе.

 

Грчки митови – Стивен Фрај – духовита интерпретација чувених грчких митова, ново и свеже виђење класике приближиће и вама и вашој деци приче из старине. Ова књига је већ две године свуда у свету апсолутни бестселер. Стивен Фрај као публику за ову књигу види пре свега децу јер сматра да је детињство најбоље доба да се упозна грчки пантеон на прави начин. У Фрајевој књизи богови су живи карактери који воде међусобне дијалоге, свађају се, мире. Стивен Фрај је успео да из грчке митологије извуче/умањи ефекте хорор прича којима они понекад обилују али без да наруши наратив самог мита.

Обуци своју породицу у сомот и џинсДејвид Седарис – Седарисов смисао за хумор има вудиаленовски шмек.  Седарис је нешто као рокенрол звезда међу писцима, чест гост на телевизији због свог бритког језика и сјајног обсервацијског хумора и један од оних писаца који захтевају концертне сале при сваком јавном читању. Седарисова породица је за њега неисцрпан извор духовитих прича: скуп ликова које је тешко сакупити у једну функционалну породицу али лако у једну забавну дисфункционалну.

Три човека у чамцу (о псу да и не говоримо)Џером К. Џером – ако више волите класике овај роман се сматра једним од најдухвитијих романа енглеске књижевности. Авантура три пријатеља на путовању Темзом од Кингстона до Оксфорда препуна је занимљивих прича о селима и градовим успут као и анегдотских прича три главна јунака. Њих тројица у чамцу се препиру, свађају, дремају и причају о свему од хипохондрије до анализе зашто су жене непожељне „на води“, о прављењу гулаша, о камповању и шаторима, о свирању гајди …

Невероватне авантуре Кавалиера и Клеја – Мајкл Шејбон (Чабон) – Ултра забаван авантуристички роман за љубитеље стрипа. Прича о авантурама двојице мало старијих тинејџера цртача стрипова од окупираног Прага до Њујорка је и прича о рађању америчког стрипа са суперхеројима. Авантуре у књизи базиране су на биографским причама великих аутора из златног доба стрипа. Ово је роман о пријатељству, о уметничкој инспирацији, о познатим митовима (јеврејски) кроз које се преламасе  прича о једном веома бурном времену, о рату, прогону али и о херојском делима.

Нордијска митологија – Нил Гејмен – један од најомиљенијих писаца данашњице објавио је пре годину, две збирку најпознатијих нордијских митова. Гејмен као и увек има модерније и забавније тумачење старих познатих прича, од старих митова он прави причу о компликованим и дрматичним односима између богова у нордијском пантеону. Још једна бестселер на листи. Гејменови нордијски богови имају све оне карактеристике које из митова али и из популарне културе већ знамо, њихове борбе, свађе, страсти дају им људски карактер. Тор, Локи, Один …

… наставиће се