Óbecse

Karácsonyi hagyományok, szokások

Ha december, akkor ünnepi hangulat

December a meghittség, az ünnep, a család, a szeretet és a hagyományok időszaka. Összegyűjtöttük a legismertebb és legnépszerűbb szokásokat, melyek jellemzőek a karácsonyi időszakra.
Luca nap – Különböző népszokások kapcsolódnak december 13-hoz. Ezen a napon egykor széket kezdtek készíteni a családok, amelyet Karácsony előestéjén fejeztek be. A hiedelem úgy tartja, aki a templomban az éjféli misén rááll erre a székre, az megláthatja ki a boszorkány a faluban. A lányok szívesen jósolnak ilyenkor, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Papírlapokra férfineveket írnak, és december 13-tól Karácsony napjáig minden nap bedobnak egy papírocskát a tűzbe. Az utolsó lapot megnézhetik, és amelyik férfinév szerepel rajta, az lesz a férjük. Ma is népszerű szokás a Luca pogácsa sütése. A pogácsák némelyikébe aprópénzt sütnek bele, s aki rátalál, gazdag esztendő várja.
Búza – A karácsonyi ünnepkör egyik legrégebbi és legkedveltebb hagyománya a Luca búza vetése. A régi paraszti életből ered ez a hagyomány, miszerint az elvetett búza szép magasra és sűrűre nőtt, akkor jövőre gazdag termés volt várható. Egyes tájakon szokás volt, hogy mindegyik cserépbe más-más fajta magot vetettek, és amelyik legszebben kikelt abból a fajtából vetették következő évben a kenyérnek valót.
Karácsony böjtje – Karácsony böjtjén reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek egykoron a katolikusok, de voltak olyanok is, akik csak kenyéren és vízen böjtöltek. Az ebéd ilyenkor üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta volt. A karácsonyi ételeknek is komoly jelentőségük és szimbólumuk van. A bab, a borsó, vagy a mák a bőséget szimbolizálják, a fokhagyma az egészség védője, a méz az életet tette édessé. Bizonyos könyvekben olvasható arról a szokásról is, miszerint karácsonykor egyes családoknál a kútba dobtak egy almát, amelyet vízkeresztkor húztak ki és a család közösen elfogyasztotta, hogy az új esztendőben egészség várja őket.
Karácsonyfa – A Karácsonyra feldíszített, csillogó-villogó fenyőfa a XIX században lett népszerű. Habár korábban szenteste díszítették fel a fát a családok, ma már egyre elterjedtebb szokás, hogy már december elején felállítják az ünnep ,,királynőjét”, a karácsonyfát.
A karácsonyi vacsora – Az ünnep legmeghittebb pillanata, amikor a család apraja-nagyja körbeüli az asztalt és együtt ünnepelnek, lakomáznak. Egykoron a családi ebédlőasztalt csak ünnepeken terítették meg. Ilyenkor gyakran az öröm színébe, pirosba ,,öltöztették” a házat és az ebédlőasztalt. A díszítésnek mindig is komoly szerepe volt az ünnepi előkészületekben. Elmaradhatatlan karácsonyi étel a hal, illetve halászlé, és a pulyka is, valamint a diós és mákos bejgli, amely sokak kedvence. A Karácsonykor elfogyasztott szárnyas után újévkor nem szabad baromfit enni, mert az hátrafelé kapar, vagyis ,,elkaparja” a pénzt a háztól. Ilyenkor inkább disznót fogyasztanak, mert az az orrával előre túr, ezzel jót és gazdagságot hozva a családoknak. Az ünnepi időszak egyik legközkedveltebb itala a mézes pálinka.

D.P.