Спорт

Карате: Тродневни карате камп

Карате клуб Бечеј у сарадњи са Општином Бечеј организовао је тродневни карате камп са више од стотину учесника из шест земаља. Семинар је водио инструктор Јапанске карате асоцијације (ЈКА) Охта Јошинобу.

Осим каратиста сениора из Србије, кампу су присуствовали вежбачи из Шведске, Швајцарске, Мађарске, Румуније и Словеније.

„Ми у Карате клубу Бечеј смо пресрећни јер смо након вишегодишњих припрема и организација успели да направимо један овакав догађај у Бечеју уз помоћ локалне самоуправе. Тренери и најбољи такмичари Карате клуба Бечеј већ годинама уназад иду у иностранство на овакве кампове како би радили са најбољим светским инструкторима, а сада смо имали прилику да једног таквог доведемо у Бечеј”. – са поносом каже Атила Комароми, тренер Карате клуба Бечеј.

Иначе, ЈКА инструктор је последњи пут на неком семинару у Србији био 1997. године, те је ово била идеална прилика да заљубљеници у овај спорт у Бечеју уче од најбољих.

Општина Бечеј је организацију овог великог карате догађаја подржала са више од 300.000 динара.

„Сама чињеница да се овај догађај после 25 година одржава не само у Бечеју већ у читавој Србији, говори о спремности локалне самоуправе да помогне најпре Карате клубу Бечеј, а самим тим и развоју каратеа у Србији и региону. Свима нама је понос што се од 23. до 25. септембра у Бечеј “слило” преко 100 људи из шест различитих европских земаља, који су имали ту могућност и привилегију да заједно тренирају са господином Јошинобом. Мислим да овако нешто треба да буде подстрек и за овај клуб, али и за остале локалне клубове у смислу презентовања не само спорта и онога чиме се они баве, већ и општине Бечеј у једном ширем контексту. Локална самоуправа им стоји на располагању у смислу финансирања, логистике и остале огранизације како бисмо подржали све оно што представља њихове снове”, рекао је члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам, Дане Мандић.

Мандић је додао да локална самоуправа заједно са Карате клу-бом Бечеј планира да у наредним годинама у Бечеј доведе Европско првенство за младе каратисте до 17 година или за сениоре.

„Ово је заиста идеалан пример како локална самоуправа треба да помаже успешне клубове који квалитетно и добро раде. Надам се да ће се овим примером водити и друге локалне самоуправе и помоћи свим оним људима који имају визију и раде квалитетно и успешно”, изјавио је председник ЈКА Шотокан савеза Србије, Марко Томић.

Иако су семинару углавном присуствовали сениори, прилику да уче од карате мајстора из Јапана нису пропустили ни најмлађи Бечејци.

Вукашин Љубојев