Друштво

Казна за „Ролија“ 30 хиљада динара

Прекршајни суд у Бечеју је 17. јула саопштио да је за „Роли“ оштећење фонтане починилац добио казну од 30.000 динара, да у процесу није оспорио да је урадио поменуто оштећење и да има права да следећих 15 дана од тог рока добровољно плати наведену суму. Име починиоца није наведено, само иницијали али је логична претпоставка да је у питању био његов потпис у виду графита на новоизграђеној фонтани. Већина грађана је претпоставила да је у питању малолетник али је починилац особа која има 21 годину.

Овај условно назван графит је изазвао жестоку осуду јавности и веома велики број коментара на друштвеним мрежама јер је, судећи по свему, нови Трг који је уређен и чист, велики број Бечејаца чекао годинама па је на овако бахато нарушавање изгледа нове фонтане већина грађана одреаговала веома бурно.

Према речима председнице Прекршајног суда у Бечеју Снежане Башић пресуда за графит или неки сличан вид оштећења није до сада била честа пракса јер у већини случајева не покрене се поступак, ипак закон налаже да казна за овај прекршај иде од 10 до 50 хиљада динара и ако осуђени не плати предвиђена је казна затвора где је за сваку хиљаду динара предвиђен 1 дан затвора. Због одјека који је овај случај имао у јавности ова пресуда има и „едукативно“ дејство, казна је за будуће „уметнике“ и нека врста опомене у циљу превенције будућих пркршаја овог типа.

Према речима председнице суда казна од 30 хиљада динара је адекватна за оштећење које је починилац нанео на зиду фонтане јер је потпис уклоњен и оштећење санирано.