ДруштвоКултураРазонодаСпорт

Тандербал 2018 – програм и рокови за пријаву за такмичења и забавне и спортске активности

На овогодишњем Тандербалу који ће бити одржан од 3. до 5. августа највеће звезде  биће на главној бини где ће наступити Кербер, Галија, Балканика; наше бечејске Сигме и Свети грал али поред тога овај фестивал ће и ове године бити комплекс различитих активности које ће током ова три дана Бечеј пребацити у потпуности на обалу Тисе.

Други по реду фестивал као и прошле године имаће и велики број пропратних активности, спортских и забавних. Ове године ова манифестације се у потпуности финансира из буџета Општине Бечеј па је и овим последњим ребалансом додељено из буџета још средстава за спортске и забавне активности на води у износу од додатних 420.000 динара. Све укупно буџет ове манифестације биће око 5.000.000 динара. Ова манифестација је на Златибору јесенас добила престижну награду као најбоља нова манифестација у Србији. Организатори се надају да ће и ове године бити веома успешна и да ће привући велики број суграђана али и гостију.

У разговору са организатором фестивала, Туристичком организацијом Бечеј, добили смо информације како теку припреме које су тачно активности превиђене у току та три дана и када су рокови да се грађани пријаве на спортске и забавне активности.

Музички део фестивала биће одржан углавном у вечерњим часовима док ће дневни део манифестације бити резервисан за спортске и забавне садржаје.

Када су спортске активности у питању највеће и најзначајније су Пливачки маратон за који заинтересовани могу да се пријаве све до дана одржавања 4. августа до 9,30 часова пред сам почетак маратона али поред овог могу да се пријаве и путем сајта Савеза за даљинско маратонско пливање и на мејл адресу tobecej@gmail.com као и на телефон 064/8959-252 контакт особа је Јован. За «Кајак митинг» ће пријаве бити на лицу места 5. августа пред почетак саме трке до 10 часова јер су у питању углавном организоване екипе и чланови кајакашког клуба.

Забавне активности на Тандербалу ће и ове године вероватно привући највише учесника. Као и прошле године организатор се потрудио да наши суграђани активно учестују у самом програму фестивала.

У разговору са директором Туристичке организације Бечеј која је организатор овогодишњег Тандербала, Јован Јечански нам је рекао да припреме за фестивал теку по плану и да су грађани почели да се пријављују за спортске и забавне активности на фестивалу али се очекује негде пред само такмичење највећи број пријава. Он је напоменуо да је 1. август рок за пријаве на већину активности и да уколико желе да учествују грађани би требало да се на време пријаве. Директор Јечански је посебно позвао учеснике  које желе да се пријаве на такмичење у кувању рибље чорбе да се јаве на време да би добили место за постављање котлића као и на учешће у акцији „Гирланда“ јер је за ову активност потребан велики број учесника.

Вероватно најактрактивнија активност је формирање «Гирланда-људски ланац преко Тисе». Ово је замишљено као симболично спајање наша два града Бечеја и Новог Бечеја, Бачке и Баната, преко целе ширине Тисе грађани ће направити ланац и са једне на другу страну рукама пренети поклоне једног града другом. Грађани који желе да учествују могу да се пријаве на мејл tobecej@gmail.com или на телефон 064/ 8959-254, контакт особа је Оливера и то најкасније до 1. августа. Исти рок за пријаву и исти начин важи и за „Пливање преко Тисе са лубаницама“, и за још увек веома тајновиту активност под називом „Тиски цвет“ који је предвиђен за парове (основна идеја је да се симболично обележи „романтични љубавни плес Тиског цвета“). Овај рок за пријаву и на исти мејл и телефон је и за „Натенане спуст“ активност у којој ће учествовати пловни објекти који ће се полако спустити Тисом низводно од Бечеја до речног острва где ће их дочекати организовано купање и добра гастрономска понуда.

Гастрономску понуду на самом фестивалу обележиће и такмичење у кувању рибље чорбе за које ће грађани моћи да се пријаве и да добију информације на мејл tobecej@gmail.com и на телефон 064/8959 253 а контакт особа за ово је Дијана. Рок за пријаву је такође 1. август.

Поред ових такмичење и забавних активности на Тандербалу 2018. одржаће се и радионице за децу и то у 5 различитих тема и група: еколошка радионица, креативна радионица, „Рођендаоница“, „Малац Генијалац“ и музичка радионица. На ове радионице малишани ће моћи у сваком тренутку да се укључе док буду трајале и нису потребене посебне пријаве.

Током целог трајања фестивала и током дневних и током вечерњих активности биће постављени и штандови за куповину хране и пића. Само један угоститељ је на лицитацији добио могућност да постави штандове са храном и он ће продајна места имати на неколико пунктова. Према речима организатора, Тандербал је још увек манифестација која је нова и није било много заинтересованих угоститеља за штандове, вероватно и зато што се сами објекти наших најпрометнијих кафића и ресторана налазе на потезу према обали Тисе. Што се тиче штандова за куповину пића, ту ће лицитација бити тек одржана и ускоро ће се знати ко је добио могућност да отвори штанд на самој манифестацији. Туристичка организација је као организатор дала предност локалним угоститељима као и прошле године.

Након завршене манифестације мадијима и грађанима биће објављен и комплетан трошковник манифестације и извештај о реализацији.