Óbecse

Kenuzó egyetemisták Óbecsén

Ötven magyarországi és szerbiai egyetemista, valamint tanáraik pihentek meg szeptember 2-án éjjel Óbecsén, ők annak a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program WATERTOUR nevű projektjének a résztvevői, amelynek keretében a csapat egy kenutúra során térképezte fel a folyó turisztikai, kulturális és természeti kincseit. A kenutúrán az Újvidéki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és tanárai vettek részt, akik Tiszakécskéről indultak a több mint 300 km-es, a Tisza torkolatáig, azaz Szalánkeménig (Slankamen) tartó útnak.
A túra résztvevőit szeptember 3-án dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár és Dragan Tošić, Óbecse polgármestere is meglátogatta. Dr. Zoran Milošević elmondta: a kenutúrával a fiatalok a turizmust, a környezettudatosságot és a különbözőségek kultúráját népszerűsítik, de ez az együttműködés gazdasági előnyökkel is jár majd, ugyanis a résztvevők útjuk során feltérképezik a Tisza vidékének kulturális, természeti és idegenforgalmi vonzerejét. A projekt keretében vízi idegenforgalmi stratégia és egy mobilalkalmazás is készül majd a Tisza parti települések turisztikai és sportkínálatáról. A túrán szerzett barátságok és ismeretek mellett a projektnek köszönhetően az egyetemek felszerelésekkel – kenukkal és oktatási eszközökkel – is gazdagodtak.
A vízi turizmus fejlesztése a Magyarországot és Szerbiát összekötő vízi útvonalakon című projekt fő kedvezményezettje a Szegedi Tudományegyetem, a szerbiai kedvezményezettek pedig az Újvidék Egyetem Természettudományi-matematikai Kara, az Újvidék Egyetem Sport- és Testnevelési Kara és az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara.

 F.R.