ВестиДруштво

„Комшије за комшије“: Бечејски ароматични врт

У сарадњи са компанијом А1 направили смо први

Бечејски ароматични врт

У оквиру пројекта „Никло као ја“ наставља се садња урбаних вртова

Бечеј је прошле године постао један од 10 градова у Србији који су међу првима добили кишне баште – урбане зелене површине које доприносе смањењу последица обилних киша, поплава и појава клизишта у урбаним срединама. Том приликом башта у Бечеју је проглашена као најлепша. Ове године, са циљем унапређења и ширења формираних површина, башта је допуњена новим врстама биљака и мобилијаром, и претворена у ароматични врт. Ова башта је део пројекта Никло као ја, чији је циљ да понуди директан одговор на већ настале негативне последице климатских промена, а који компанија А1 Србија спроводи у сарадњи са Удружењем грађана Еконаут и локалним самоуправама.

Ароматични врт у Бечеју налази се у насељу Север Ђуркић, а уређен је од стране тима професионалних баштована уз велику подршку заједнице Комшије за комшије, која активно брине о уређењу зелених површина.

Ароматични врт је обогаћен вишегодишњим ароматичним и цветајућим декоративним биљкама које пружају храну за птице и привлаче инсекте, чиме се подржава биодиверзитет. „Неке врсте биљака у својим листовима и цветовима садрже ароматична уља која свакодневно испаравају одајући мирис и арому која подсјећа на Медитеран. Такве материје представљају лековита својства биљака, па на отвореном простору могу бити права биљна апотека. Такође, инсекти као сто су пчеле и други опрашивачи често посећују баш ове врсте биљака због обимног цветања, нектара и полена“ – изјавио је Владимир Милутиновић, пејзажни архитекта и сарадник УГ Еконаут.

У близини врта налазе се кућица за птице и хотел за инсекте. Такви вртови, иако првенствено повезани са очувањем животне средине, такође имају значајан утицај на ментално здравље и доприносе квалитету живота свих нас. Ова природна окружења пружају простор за релаксацију, одмор и опуштање.

У току 2023. године кишне баште су добили 10 градова у Србији: Београд, Нови Сад, Суботица,  Нови Пазар, Смедерево, Крагујевац, Чачак, Ниш, Бечеј и Сомбор. Ове године у оквиру пројекта је планирана садња башти у још 10 градова.

А1 Србија кроз своју ЕСГ стратегију континуирано улаже у постизање дугорочних циљева у области одрживости. Овај приступ не обухвата само пројекте деловања на климатске ризике и заштиту биодиверзитета, као што је Никло као ја, већ укључује и дугорочне планове декарбонизације, повећања удела одрживе енергије из сопствене производње, повећања енергетске ефикасности у пословним операцијама и поштовање принципа циркуларне економије. Као водећи прозјумер у сектору телекомуникација, А1 је до сада поставио близу 6.000 соларних панела на 330 локација, што је еквивалент годишњој потрошњи електричне енергије више од 750 домаћинстава. Инвестиције у ОИЕ су део стратешког опредељења компаније и циља постављеног на нивоу целе А1 Групе, који се односи на постизање климатске неутралности до краја 2030.

Извор: „Комшије за комшије“