Коњички спорт: Квалитетне касачке трке za Дан Општине Бечеј

Љубитељи коњичког спорта имали су прилике да 7. августа на хиподрому крај Радарске станице у Бечеју уживају у традиционалном касачком дану, који је Коњички клуб „Потисје“ организовао поводом Дана Општине Бечеј. Процене организатора говоре да је ову манифестацију посетило око 1.000 људи, како из општине Бечеј, тако и из околних места.  На програму је било шест квалитетних трка у дужини од по 1.600 метара аутостарт, а учешће су узела 52 грла из 32 места широм Србије.

„Волео бих када бисмо могли да направимо мало боље услове на стази, онда бисмо имали још квалитетније трке, још више квалитетних учесника и публика би била задовољнија. Жао ми је што је овај спорт код нас у сенци других спортова. У ову стазу би требало уложити доста пара. Када би се она поправила и када би дошла на А квалитет, сигурно би било фантастичних трка“, казао је Сава Војновић, председник Коњичког клуба „Потисје“ из Бечеја.

Свака трка, осим пете, носила је назив по неком од преминулих чла нова КК „Потисје“, који су заједно са својим грлима остварили значајне резултате и дали допринос у развоју коњичког спорта.

Судијски колегијум тркачког дана чинили су Александра Романов, Драгољуб Филиповић и Никола Прерадовић, а ево и резултата касачког дана у Бечеју.

Прва трка „Јард Хановер- сећање на Арањош Нандора“, у којој су учествовала сва грла од 3 године и старија домаћег одгоја са зарадом од 0 до 100 евра, прво место освојило је грло Јо-јо, власништво Братислава Илића из Лесковца, а возач је био Борис Новић. На другом месту завршило је грло Флинга В. власништво Тибора Варге из Темерина, који је уједно био и возач. На трећем месту нашла се Пеги С. Бориса Милодановића из Суботице, а возач је био Петар Кнект. Четвртопласирано је било грло Болдрик Прав Александра Толдија из Торњоша, а у суљкама је био Атила Ласло.

Друга трка „Легранд – Сећање на Вилић Момира – Јаман“ за сва грла од 3 године и старија домаћег одгоја са зарадом од 0 до 300 евра, прво место освојило је грло Динар С, власништво Шимона Сича из Београда, а возач је био Мирослав Голубовић. Другопласирано је било грло Катаро са возачем Рајком Катанићем, а поносни власник је Владан Војиновић из Чачка. На трећем месту завршило је грло Енгри Беси ЈМХ, власништво Сандре Довјарски из Србобрана, а возач је био Јовица Довјарски. Четврту позицију заузело је грло Никита власништво Милана Илијина из Ђурђева, који је уједно био и возач.

Трећа трка „Весна – сећање на Влашкалин Јефту“ за сва грла од 3 године и старија са зарадом од 0 до 1.500 евра, победнички пехар освојило је грло Ализ ЦС, власништво Кароља Копаса из Сенте, а у суљкама је био Ласло Рожа. На другом месту је завршило грло Полонеза, Мирослава Ћирковића из Београда, а возач је био Божидар Милорадовић. На трећој позицији нашло се грло Апсолутна, Љубице Урошев из Жабља, а возач је био Немања Машић. Четврто место освојила је Експрес Лејди, доктора Ђорђа Ђаковића из Бачке Паланке, а возач је био Саша Грујић.

Четврта трка „Лејла С.П. – сећање на Попов Саву“ за сва грла од 3 године и старија са зарадом од 0 до 3.200 евра, прво место освојило је грло Самсунг, власништво Саше Вићентијевића из Водица, возач Немања Машић. Друго место заузело је грло Чарли Стар, власништво фирме „Картонка“ д.о.о. из Новог Сада, возач Јосип Габрић. На трећем месту завршило је грло Игрил Шугар, власништво Мирјане и Милана Илијина из Ђурђева, који је уједно био и возач.

У петој трци која је носила назив „Општина Бечеј“, за сва грла од 3 године и старија са зарадом од 3.001 евра и више, такмичили су се коњи увезени из Италије, Француске и Шведске. У жестокој конкуренцији прво место заузело је грло увезено из Италије, Рик дел Дуомо, влас ништво Бориса Новића из Суботице, који је уједно био и возач. Дру го место заузело је грло Урсула Баба (ИТ), власништво Александра Димитријевића из Суботице, возач Немања Машић. Трећу позицију за узело је грло Сирол Акс (ИТ), Милана Тасића из Ниша који је уједно био и возач. На четвртом месту завршило је грло Тим Ворк (ИТ), Марка Јозића из Сомбора, а возач је био Дејан Катанић.

У шестој трци под називом „Аманчио – сећање на Стефановић Петра“, у којој су учествовала сва грла од 3 године и старија домаћег одгоја са зарадом од 0 до 800 евра, прво место заузела је Филипа Ди Пођио, Жељка Вујановића из Србобрана, који је уједно и возио суљке. На дру гом месту завршило је грло Елит Шугар, Јожефа Бевиза из Сенте, а возач је био Ласло Рожа. Трећепласирано је грло Дастер, Јаноша Немета, који је уједно возио суљке на трци. На четвртом месту завршило је грло Лена Х Џет, Милана Лишића из Орома, који је био и возач.

Покровитељ манифестације је Општина Бечеј, али су припомогли и бројни спонзори, тако да је за сваку трку обезбеђен наградни фонд увисини од 60.000 динара. Првопласирана грла су, поред пехара, добила и новчану награду од 22.200 динара, другопласирана су инкасирала по 11.100, трећа по 6.660 и четвртопласирана по 4.400 динара.

Бечеј негује традицију коњичког спорта

У Бечеју коњарство има дугу традицију, а томе у прилог говори да су прве градске касачке трке одржане пре више од 120 године, односно 6. јула 1902. године. Ипак, Коњички клуб „Потисје“ Бечеј као такав постоји 76 година, а лане је добио плакету Општине Бечеј уочи обележавања јубилеја клуба. Ове године, захваљујући локалној самоуправи, до били су опрему вредну више од 150.000 динара, па су тако чланови „Потисја“ добили заштитне кациге и прслуке, неопходне за учешће на такмичењима у овом спорту.

Иначе, Коњички клуб “Потисје” броји око педесет чланова, од којих су 30 активни, а поред њих постоје и помажући, повремени и почасни чланови. Од 28 клубова у држави, бечејски клуб заузима седмо место.

Вукашин Љубојев