Óbecse

Környezettudatosságot az iskolákba!

Óbecse és Kiskunfélegyháza közös IPA-projekt keretében dolgozik a környezetvédelmi oktatás bevezetésén

Kiskunfélegyházi diákokat látott vendégül az óbecsei Than Emlékház, a József Attila Iskola Platán Utcai Közintézményének 25 tanulója azért jött Óbecsére, hogy az ECO-SCHOOL elnevezésű projekt keretében egy szerbiai tanulmányi kiránduláson vegyen részt az óbecse Sever Đurkić Általános Iskola 25 diákjával. A program résztvevői március 27-e és 31-e között megismerkedtek Óbecse és Törökbecse nevezetességeivel, és mivel a tematikus kirándulás a közösségépítés, a környezet és társadalom, valamint a víztakarékosság témájára épül, ez utóbbi jegyében az óbecsei vízüzembe is ellátogattak.
A környezettudatosságról, fenntarthatóságról, takarékosságról szóló ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program vezető kedvezményezettje a kiskunfélegyházi Ecocenter Alapítvány, szerbiai partnere pedig az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör. A tavaly májusban indult projekt középpontjában a környezetvédelmi oktatás bevezetése és a fenntarthatóság komplex értelmezésével készült, területspecifikus ismereteket tartalmazó tanulmányok létrehozása áll. A program során a magyar és a szerb fél közösen állított össze egy 6 témakörből (társadalom és környezet, anyagtakarékosság, energiatakarékosság, víztakarékosság, fenntartható termékek és közösségépítés) álló kétnyelvű tananyagot, amelyet a határ mindkét oldalán fakultatív jellegű műhelymunkákon oktattak fél éven át 7. és 8. osztályos diákoknak.
Az Európai Unió társfinanszírozásával „Jó szomszédok a közös jövőért” szlogennel megvalósuló program április 18-án kiállítással zárul majd. A projektum teljes értéke meghaladja a 182 ezer eurót, ebből a Than Fivérek Értelmiségi Kör része több mint hatvanezer eurót tesz ki.

Fehér Rózsa