Корона вирус јачи од фудбала

ФУДБАЛ – ЗАВРШЕНА СЕЗОНА ЗА КЛУБОВЕ ИЗ БЕЧЕЈСКЕ ОПШТИНЕ

Одлуком Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије завршене су сезоне у лигама „аматерског ранга, српским и лигама нижег такмичарског ранга, закључно са 15. мартом и неће се наставити. Исто важи и за лиге млађих категорија Фудбалског савеза Србије. Напредовање у виши и испадање у нижи ранг, биће примењено сходно пропозицијама како је раније било предвиђено.“ Ова одлука донета је на седници поменутог тела у „Кући фудбала“ у Старој Пазови у среду 6. маја, где је одлучено да ће се такмичење једино наставити у Супер лиги Србије и Првој лиги Србије као и у Купу Србије.
Како стоји на званичном сајту Фудбалског савеза Србије „после изјашњавања свих клубовa Супер лиге Србије, одлучено је да се у оквиру сезоне 2019/20 одиграју преостала четири кола, без плеј-офа и плеј-аута. За овај формат такмичења гласало је 11 клубова, док је њих пет (Црвена звезда, Партизан, Чукарички, Раднички Ниш и Спартак) било за одигравање свих 11 кола. Што се тиче Прве лиге Србије, само три клуба (од 16) је гласало за одигравање свих 11 кола првенства.
Усвојен је и календар за наставак пролећног дела сезоне према коме ће се 27. коло играти 30. маја, а последње 30. коло је на програму 20. јуна. Када је реч о формату за следећу сезону, обавиће се додатне консултације са клубовима Супер и Прве лиге Србије.
Куп Србије играће се по плану. После жреба четвртфиналних парова, следе три рунде до коначног победника, а играће се по једна утакмица. Термини су 3. јун (четвртфинале), 10. јун (полуфинале) и 24. јун (финале).“
Узимајући у обзир горе наведено можемо рећи да је сезона 2019/20 завршена за све фудбалске и футсал клубове у нашој општини. То практично значи да ће ОФК Бечеј 1918 и наредне сезоне бити члан Српске лиге група Војводина, Војводина из Бачког Градишта ће и даље играти у Војвођанској лиги Север док ће КМФ Бечеј и од наредне јесени сачувати статус друголигаша. Јединство из Бачког Петровог Села и Младост из Радичевиће ће и даље играти у Међуопштинској лиги Бачка Топола – Мали Иђош – Врбас – Бечеј – Србобран у којој је у сезони иза нас одигран само јесењи део првенства.
Ниједан наш клуб неће испасти из ранга такмичења у којем је играо пошто у протеклој сезони амбиције и нису биле такве тј. клубови из бечејске општине су имали превасходи задатак да задрже чланство у лигама у којима су играли.
Иако се такмичарски фудбал неће играти сигурно је да неће бити потпуног мировања поготово у ОФК Бечеј 1918 где ће пажње бити и око играчког кадра и стручног штаба а такође и око најављених инфраструктурних радова, пре свега око терена са вештачком травом који би требао ускоро да буде у функцији. Такође, управа бечејског клуба ће морати да решава питање шефа струке пошто Милану Белићу истиче једногодишшња позајмица из новосадске Војводине а од његовог даљег ангажмана зависе и остали чланови стручног штаба. У сваком случају новоформирана управа на челу са Золтаном Гујашем ће за разлику од летос имати много више времена да ствари постави на право место и да Бечејци спремно дочекају нове српсколигашке изазове.
Када је у питању Војводина из Бачког Градишта вероватно ће основни циљ агилне управе на челу да Гораном Кудрићем бити да сачува постојећи играчки кадар пошто екипа коју предводи млади тренер Лазар Дабижљевић сигурно може много тога да уради у „војвођанском северу“. У сваком случају и Градиштанци ће имати довољно времена да се што боље припреме за лигашке изазове на јесен.