Óbecse

Koronavírus: Az ünnepek után enyhül a kijárási tilalom?

Hírek és az elmúlt két hét történései röviden

Figyelem: A cikk április 26-án íródott, tehát a lap megjelenésének időpontjáig fennáll az adatok változásának lehetősége
Az Egészségügyi Minisztérium április 26-i hivatalos közleményében az állt, hogy addig a napig 8.042 koronavírussal fertőzött személy van Szerbiában. Közülük 3.044-en szorulnak kórházi kezelésre. 85 páciens lélegeztetőgépen
A járvány kezdete óta 156-an haltak bele a koronavírusba, illetve annak komplikációiba és 1.182-en gyógyultak meg. Óbecsén még mindig nincs nyilvántartott koronavírus fertőzéses eset.
Április 21-től már egy órával enyhítették a kijárási tilalmat, az eddigi 17 helyett 18 órától reggel 5 óráig kell az otthonainkban tartózkodnunk. A májusi ünnepek miatt május első hétvégéjén hosszabbított karantén lett elrendelve, április 30-án 18 órától május 4-én 5 óráig. Dr. Predrag Kon járványtani szakember kijelentette, hogy fokozatosan kell feloldani az intézkedéseket.
Április 23-án megnyílt a szerb-magyar határ is, de egyelőre még csak azok kelhetnek át, akik munka vagy földművelés miatt lépnék át a határt, és a lakhelyük vagy a munkahelyük 50 kilométeres körzeten belül van a határtól.
Április 27-én már elkezdtek dolgozni a szépség és fodrász szalonok, illetve edzőtermek, mindezt persze maximális elővigyázatossággal, a higiéniai előírásokat és szabályzatokat tiszteletben tartva.  A nyugdíjasok sétálhatnak egy órát 18 óra után, de csak a lakhelyüktől számított 600 méteres körzetben.
Óbecse községben a nyugdíjasok már megkapták a csomagot az alapvető élelmiszerekkel és higiéniai szerekkel, azóta pedig elkezdődött a segélycsomagok kiosztása a szociálisan rászoruló személyeknek is, a polgármester és az önkormányzat jóvoltából.
Az Egészségházból továbbra is arra kérik a lakosokat, hogy tartsák be az előirt szabályokat. Maradjanak otthonaikban, csak akkor lépjenek ki az utcára, ha muszáj, mossák a kezüket, fertőtlenítsék telefonjaikat, a kilincseket, a felületeket otthonaikban, és viseljenek kesztyűt, valamint maszkot, ha kilépnek az utcára! Kerüljék a személyes kontaktust, a kézfogást, ölelést. Tartsák a két méter távolságot egymás között.

D.P.