Óbecse

Online piac vagy személyes vásárlás?

Újra megnyíltak a piacok, de vajon aktív marad-e az internetes csoport is?

Habár néhány napja újra elkezdtek dolgozni a kül-és beltéri piacok, a koronavírus járvány idején létrehozott online piac még mindig működik.
Amint azt a csoport ötletgazdáitól megtudtam, a cél az volt, hogy a vásárlók továbbra is tudjanak a piacon található termékekhez jutni és ne kelljen a boltban vásárolni a zöldségeket. Ez egyrészt azért volt fontos, mert a piacon talán kevesebb hulladék keletkezik a vásárláskor, mint a boltban. De természetesen az is lényeges szerepet játszott, hogy a helyi termelők is felületet kapjanak, és reklámozni tudják magukat. A csoport célcsoportját elsősorban az óbecseiek alkották, de mivel sok árus Péterrévéről érkezik, ezért ott is hirdetni kezdték. A korcsoport vegyes volt. Próbálták azokat meghívni először, akikről tudták, hogy szoktak vásárolni a piacon. Tag a csoportban bárki lehet. Arra próbáltak odafigyelni, hogy az árusok közül az tudjon hirdetést feladni, aki eddig is árult a piacon. Ez nehéz feladatnak bizonyult, mert nem szerették volna, ha a csoportban bármiféle hirdetés megjelenne, például szolgáltatások, vagy olyan dolgok, amiket nem lehet a piacon beszerezni. Ebből adódott is több nézeteltérés. Legnagyobb kereslet az online piacon a zöldségekre, gyümölcsökre, palántákra mutatkozik. Talán ez, ami ugye egy zöldség piacon a leginkább megtalálható. Azokból van legtöbb, akik élelmiszert árulnak.
A csoport szabályzatában le van írva az a pár alapvető információ, amire az adminisztrátorok megkérik a tagokat, hogy tüntessék fel. Vagyis az ár, az elérhetőség és a leírása annak, hogy mit árul, akár szöveg, akár kép formájában. A szabályzat a könnyebb kommunikációt szolgálja.
Hogy a koronavírus után megmarad-e a csoport, még nem tudni biztosra. Az ötletgazdák úgy gondolják, lehet mégis jobb lenne visszatérni a régi kerékvágásba és személyesen elmenni a piacra bevásárolni. Az online piac biztosan megmarad, ha valaki vissza szeretné keresni az információkat. Hogy új hirdetések felkerülnek-e, majd kiderül. Ennek egyik oka az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, azonnal legyen elérhető minden. Az adminisztrátorok szerint eddig is ki tudtuk várni a szombatot vagy a keddet, lépjünk egy kicsit vissza, tervezzünk, és ne szokjunk rá arra, hogy a kért információ azonnal az ölünkbe pottyan.
Hogy hogyan alakul tovább a helyzet, az a jövő titka. Addig is, vigyázzunk egymásra és ameddig csak tehetjük, vásároljunk online!

D.P.