Koszorúzással és tűzgyújtással ünnepeltek Óbecsén

Két évvel ezelőtt, Magyarország szétdarabolásának 100 éves évfordulóján avatták fel az óbecsei Nagyboldogasszony templom kertjében a Trianon-emlékművet, azóta itt tartják a megemlékezéseket a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából – így történt ez június 5-én, vasárnap is.

Ünnepi beszédet Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel éscivil szervezetekkel megbízott tagja mondott.

– 102 évvel azután, hogy nekünk az európai nagyhatalmak a kínhalált szánták, itt állunk a Délvidéken, itt állunk Óbecsén, és magyarul beszélünk, magyarul mondunk verset, magyarul imádkozuk, magyarul énekelünk, magyarul táncolunk – mi ez, ha nem egy sikertörténet? – mondta többek között Szerda Balázs.

Az alkalmi műsorban fellépett a Botra férfikórus, Koncz Antónió zenész és Horváth Kinga szavaló. Az alkalmi ünnepség a Trianon-emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

Egy nappal korábban a Than Emlékházban is megemlékeztek a jubileumról, ott az óbecsei alakuló cserkészcsapat gyújtott lángot a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az öt részre szakadt Magyarországot szimbolizáló öt fáklya meggyújtása előtt a cserkészek megidézték a 102 évvel ezelőtti eseményeket, és fellépett a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Csicsörke énekcsoportja is. A tűz, amely az idén az ukrajnai háború miatt a Béke Lángja is volt, a világ minden táján pontosan 20 óra 22 perckor lobbant fel.

F.R.