Magunk maradtunk Óbecsén

Június 3-án mutatták be Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalés zeneszerző, énekes-előadóművész első kisjátékfilmjét az óbecsei Városi Színházban. A Magunk maradtunk című, közel fél órás alkotásnak az alapjául Ákos első, tavaly megjelent Ezt nem lehet megúszni című kötetének két novellája szolgált. A fekete-fehér változatban készült film egy taxisofőr monológja, amelyből saját maga és az ország több évtizedes története elevenedik meg.

– Amekkora erővel hatott a növelláskötet a filmre, akkora erővel hatott vissza a film a kötetre. A több mint húsz évvel ezelőtt született taxis monológból tanácsolta Hábermann Jenő filmproducer, hogy írjam meg a forgatókönyvet. A stábtól rengeteg kérdés érkezett hozzám, azt hiszem leginkább azzal a céllal, hogy feltérképezzék, jól ismerem-e a saját figuráimat. Már amikor éppen büszkének érezhettem volna magam, hogy mindenre tudtam válaszolni, akkor egy kérdésre nem tudtam. Ez pedig Beliczky Emília első asszisztens kérdése volt, hogy az utolsó jelenetben, amikor a forgatókönyv szerint a taxis fekszik az ágyon és olvas, mit olvas? Erre a kérdésre nem tudtam felelni. Ez annyira felbőszített, hogy hazamentem, és három napig írtam. Ebből született meg a Magunk maradtunk című levelezés, amelyet csak úgy tudtunk beszuszakolni a kötetbe, hogy vissza kellett hívni a nyomdából a már sajtó alá rendezett kötetet, és egy új fejezetként belehelyezni ezt az írást, ami a film miatt született meg – mondta Kovács Ákos.

Pályafutásáról és a filmről Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke beszélgetett a szerzővel, aki az est végén dedikálta is a köteteit.

Ákos a zenekarával másnap Tótfaluban 10 ezres közönség előtt tartott egy felejthetetlen koncertet.