ВестиКултура

КУД „Ђидо“: Свечани годишњи концерт

Чланови Културно-уметничког друштва „Ђидо“ одржали су прошлог викенда свој велики традиционални концерт за бечејску публику на самом почетку овогодишње нове сезоне.

На репертоару су билe већ добро познате стандардне игре које изводе ансамбли КУД „Ђидо“ али и једна потпуно нова кореографија: игре из Босилеградског краја.

„Овај концерт је за нас веома значајан, то је наш годишњи концерт. Данас ћемо извести неке нове кореографије, на репертоар смо вратили и неке које дуго нисмо изводили. Програм ће бити различит и интересантан. Оваj концерт као поклон публици поклањамо заједно са најстаријим београдским КУД-ом „Бранко Цветковић“. Веома смо срећни јер данас имамо много еминентних гостију из света фолклора. Из Чачка ту је оркестар који ће заједно са нашим свирати вечерас. Имамо госте из Охрида, Скопља, Београда, Новог Сада, Шида. Верујем да ће публика уживати у овој спектакуларној вечери“ – рекла је пре концерта председница удружење Снежана Секулић.

Уметнички руководилац КУД „Ђидо“ Горан Думановић је најавио публици већ на почетку да ће током овог концерта моћи да виде неке кореографије које главни ансамбл већ дуго није играо и најавио је нову кореографију. Он је такође додао да је овај годишњи концерт посебна прилика јер је намењен за бечејску публику која је увек највећа подршка овом веома успешном ансамблу.

Гости из Београда, чланови КУД-а „Бранко Цветковић“ као и већина играча у овим удружењима везани су за своје културно-уметничко друштво углавном деценијама, и када престану да играју то им заувек остане централни социјални круг у којем се крећу, где су стекли најближе пријатеље. То исто важи и за гостовања и сарадње са другим друштвима, ту стекну велики број нових пријатеља, нека пријатељства остају заувек. На овом концерту извели су Влашке игре и њихову награђивану кореографију и песме из Ибарског краја.

Културно-уметничко друштво “Бранко Цветковић”из Београда основано је 1945 године. У свом постојању дугом 78 година, друштво је постало врхунски колектив-институција-уметничког значаја које на врхунском уметничком нивоу репрезентује нашу земљу широм света. У својим редовима, кроз бројне секције друштва, прошло је на хиљаде младих људи ентузијаста који својим креативним остварењима из разних области културно-уметничког стваралаштва раде на очувању и афирмацији наше националне културе.Са преко 7000 наступа на домаћим и међународним сценама, пред око седам милиона гледалаца, бројне институције међународног значаја уврстили су “Цветковиће” у праве амбасадоре добре воље и културе Србије.

„Ја сам у фолклору још од 80-те године, много је година прошло, био сам најпре играч 12-13 година и сад сам већ скоро две деценије председник Друштва. Фолклор је једна дивна ствар, много племенита и једина активност где се сви лако социјализују. То су највећи чувари традиције и васпитања у нашој земљи. Најмање се, додуше, баца акценат на то, када је финансирање у питању за куповину костима, улагања у просторе у којима радимо сви су нас већ престигли ја заиста не знам зашто је тако. Сада се све свело на велики напор да урадимо све сами, свело се на овакву личну комуникацију између друштава, на размену. Нама у самој организацији онај врх не ваља.“ – рекао је Јован Шијачки, председник КУД „Бранко Цветковић“.

Играчи КУД „Ђидо“ увелико се припремају и за велики јубилеј који ће 2030. године прославити као пола века од оснивања Друштва.  Председник општине Бечеј др Вук Радојевић присуствовао је годишњем концерту Културно-уметничког друштва „Ђидо“.

„Више од четири деценије КУД „Ђидо“ чува и негује српску традицију, културу и народне обичаје и као такав има кључну улогу у очувању националног идентитета и нематеријалног културног наслеђа. Препознајући то, од када сам први пут изабран за председника општине Бечеј па до данас финансијска подршка „Ђиду“ увећана је чак десет пута. Сигуран сам да ћемо наставити у том правцу. Поред тога, Општина Бечеј кроз друге видове и начине подршке даје свој допринос у раду „Ђида“ и сматрамо да је то наша обавеза“- рекао је др Вук Радојевић.

„Захваљујући преданом раду овог културно-уметничког друштва многи наши суграђани научили су своје прве фолклорне кораке, али и стекли многа пријатељства за читав живот, изродиле су се породице и стога можемо се сложити да је „Ђидо“ далеко више од фолклора, народних игара, ношњи и свега осталог што ансамбл носи са собом, већ има улогу социјалне повезаности, заједништва и толеранције кроз заједничко учешће у културним активностима“ – додао је на крају председник општине Бечеј.

Из КУД „Ђидо“ су најавили и да су већ кренули са припремама за 9. по реду „Фолк фест“ за лето. Током лета први ансамбл иде на турнеју у Шпанију.

„Спремамо се прво на турнеју у Шпанију где иде извођачки ансамбл али ће и остале групе имати нека мања путовања и наступе, ишли су у Румунију, сад следи Житиште, млађи ансамбл ће вероватно ићи на Фрушку Гору. Сви чланови КУД-а имају доста разноврсних активности али нам је наш фестивал увелико већ у фокусу, припремамо, радимо…“ – рекла је на крају Снежана Секулић.

Већ сада има индиције да ће наступити ансамбли из Шпаније, Колумбије и други …