ДруштвоЕкономија

Курсеви шивења у организацији НСЗ

Национална служба за запошљавање, локална филијала у Бечеју, у сарадњи са Занатско образовним центром “Аџија” и “Стил” доо за производњу модне конфекције и домаћу радиност, у складу са захтевима тржишта рада у нашиј општини (отварање погона нове италијанске фабрике за шивење доњег веша и производњу тканина) организује интензивне курсеве шивења у следећа три месеца. Ови курсеви су почели да се одржавају 10. септембра и трајаће до 10. децембра. Програм је бесплатан за све кориснике Националне службе који желе да раде у текстилној индустрији.
Овај програм доквалификације је намењен за 30 особа које се уредно налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање (то је услов) и који имају најмање основношколско образовање. Курсеви се одржавају у просторијама “Стила” током прве половине програма док је друга половина организована у пракси код послодаваца. Курсеви су бесплатни а биће организован и превоз до послодаваца или евентуално до Бечеја, тј. до “Стила”.
У питању је веома захтеван програм обуке на којем је предвиђено да полазници/е похађају 244 часа обуке у току 3 месеца, 5 дана у седмици са 6 школских часова дневно. До 8. новембра настава ће бити теоретска у просторијама “Стила” а затим следи пракса код послодаваца у периоду од 20 радних дана. Превиђено је да се програмски покрију сви послови неопходни за рад на производној линији од упознавања са врстама текстила и другим радним материјалом, конфекцијским бројевима и другим стандардима у индустрији, основе кројења и шивења па све до рада са машинама уз обуку о одржавању опреме и машина. Овај курс биће посебно користан за запошљавање већег броја жена које су на тржишту рада свакако угроженије.