Друштво

КЗМ: Циклус радионица „Уморне смо од тишине“

Канцеларија за младе општине Бечеј организовала је три драмске радионице под називом „Уморне смо од тишине“ које је водила Ивана Петровић.

Кроз ове драмске радионице млади су имали прилику да истражују своје потенцијале као и начине на које могу да делују у друштву као активни чланови. Да се упознају се са животним причама жена које су мењале свет, које су се бориле за права и слободе у којима и ми данас уживамо. Путем ових радионица учесници се и сами оснажују да пронађу у себи супермоћ која ће их покренути да стварају бољи свет.

Поставили смо неколико питања професорки Ивани Петровић која је управо завршила овај циклус радионица о томе какав је кон-цепт оваквог начина рада са средњошколцима, колико је важно да млади буду информисани, да буду свесни својих потенцијала за позитивне промене у друштву.

Какав је концепт радионица?

Драмске радионице под  називом „Уморне смо од тишине“ подразумевају неколико радионица намењених средњошколцима на којима смо се бавили темом људских права. Пошто су радионице драмске – правили смо кратке драмске скице у којима смо представили животе жена које су мењале свет. На радионице су били позвани сви који желе да раде нешто креативно, да уче на неформалан начин, да раде на свом самопоуздању и оснажују се за јавни наступ.

За који узраст деце?

Радионице су пре свега биле намењене средњошколцима, али било је учесника који су старији.

Шта је циљ програма?

Циљ овог програма био је да се млади упознају са животним причама жена које су биле носиоци промена, да покушају да те њихове приче преточе у драмске скице и да се на крају све то представи вршњацима који би, такође, на тај начин о овим женама научили не-што. Упознали смо се са девојкама и женама које су се бориле или се још увек боре за људска прва – за право на образовање, за право на гласање, за право на избор партнера, за право да и жене могу да возе аутомобиле и сл. Учили смо о женама које су током историје биле спремне да поднесу велику жртву како би осталим женама из окружења, у државе или чак целом свету било боље. Како ја радим у средњој школи, сваке године посветим један час управо овим женама и увидела сам да средњошколци веома мало знају о њима (или чак нимало) и да су били прилично изненађени и затечени када су чули њихове приче, када су чули како се у неким земљама живи и колико су негде основна људска права угрожена. Управо зато сматрала сам да је неопходно да буду информисани и да управо из тих великих дела нешто науче. Такође верујем да би у ликовима и делима ових жена могли да пронађу инспирацију за сопствено деловање. Да се охрабре да и сами буду носиоци промена у свом друштву. Да науче да се стање у ком смо и неко незадовољство може променити ако се покренемо на акцију. Јер ако су могле оне, зашто не бисмо могли и ми?

Које теме обрађујете?

Као што сам већ рекла  – пре свега се бавимо темама људских права, с акцентом на право на образовање и различита права жена која су у многим земљама угрожена.

Шта ти очекујеш од овог програма радионица?

Очекујем да креативну и инспиративну атмосферу за рад у којој ћемо се уједно и добро забавити. Очекујем да полазници након ових радионица постану оснажени и мотивисани да покрену неку акцију која ће донети неку промену у њиховој заједници, на локалу или чак вишем нивоу.

Шта би били следећи кораци са екипом са којом си радила радионице?

Идеја је да ове наше драмске слике представимо средњошколцима и основцима у Бечеју  и да након тих приказивања мало поразговарамо са публиком о ономе што су видели, што су разумели и њих такође мотивишемо да пронађу у себи супермоћ и покрену неку промену.