Друштво

Општина Бечеј: Пријаве за статус енергетски зашитићеног купца

На општинском сајту грађани Бечеја од почетка ове недеље могу да пронађу линк ка комплетној документацији ако желе да се пријаве за стицање статуса енергетски заштићеног купца.

Од почетка ове недеље ступила је на снагу Уредба Владе Србије којом су унапређени критеријуми за стицање овог статуса што би требало да доведе до тога да много већи број грађана оствари попусте на рачунима за струју, гас или за топлотно грејање.

Када ће сво ово почети и да се остварују и када ће грађани видети те бенефите и на својим рачунима зависиће од ефикасности локалне самоуправе.

Сама Уредба углавном дефинише ко су грађани којима ће ова помоћ бити омогућена. У највећем броју случајева се критеријуми везују за материјални положај грађана и то пре свега на месечне приходе чланова домаћинства, њихово имовинско стање. У ову групу грађана који ће имати права на умањење рачуна спадају и они који имају нека социјална примања или дечије додатке  али и грађани који имају тешко здравствено стање.

Једна од новина у овој Уредби је промена критеријума који се односе на сеоска домаћинства. Наиме њихов статус је раније пре свега зависио од квадратуре поседа, сада то више неће бити случај и јер ће се критеријуми примењивати на њихове приходе, а не на квадратуру.

Из Владе Србије кажу да је три пута више новца опредељено за заштиту енергетски угрожених домаћинстава, како би што више грађана могло да ту помоћ користи. Тачније четири милијарде динара обезбеђено за помоћ енергетски угроженим купцима а овом Уредбом подигнути су прагови тако да сада много више грађана може да аплицира.

Каква је процедура за пријаву?

Захтеви које грађани желе да поднесу се налазе на интернет странама Министарства и општина, поред тога требало би да општине такође врше услугу и да на захтев корисника штампају пријаве које ће моћи да се преузму на шалтерима у Општини.

Право на умањене рачуне од 40 до 60 одсто имаће и домаћинства која користе топлотну енергију и критеријуми су исти.

Према подацима из Владе Србије прошле године, 68.129 грађана искористило је умањење рачуна за електричну енергију, што је знатно мање него претходне године. Сада су процене да 191 хиљада домаћинстава имати право на попуст. Ово би требало да буде и мера Владе која ће донекле одговорити и на поскупљења енергента које је већ одобрила и која су извесна од 1. јануара следеће године. Колико ће то заиста бити помоћ ако та поскупљења „поједу“ ове бенефите је питање. Посебно што поскупљење енергената за собом вуче и сва остала поскупљења.

Из Владе Србије најавили су такође да је држава обезбедила и за грађане који не испуњавају критеријуме, а штеде енергију, да добију попусте од 15 до 30 посто. Милион и по домаћинстава је добило могућност да има попуст од 15 до 30 одсто, а половина од тога је добила пун попуст од 30 посто до сада.