Култура

Народна библиотека Бечеј: Прослављен 124. рођендан библиотеке

Народна библиотека у Бечеју слави ове године и званично 124. годишњицу од оснивања. Тим поводом је 19. децембра уприличена прослава рођендана библиотеке којој су присуствовали општински званичници, гости и сарадници библиотеке, чланови колектива из централне библиотеке и из огранака у насељеним местима.

Ово је први пут да је овај рођендан овако свечано обележен после неколико година паузе због короне. Колектив библиотеке је као и раније уручио захвалнице најбољим и најактивнијим читаоцима, својим сарадницима, колективима других установа и институција са којима редовно сарађују и реализују различите програме.

На самом почетку ове свечаности водитељке програма Елизабета Шијачић и  Пирошка Ферчик Киш су подсетиле присутне на историјат ове установе културе од првих читаоница које су основане негде средином 19. века које су биле нека врста претеча библиотечке делатности у нашој општини до самог оснивања 19. децембра 1898. године када је Велика Општина Стари Бечеј усвојила правилник о оснивању, руковању и постављању Општинске народне библиотеке која је тада имала тек неколико стотина књига и није имала зграду. Оне су такође у свом обраћању на почетку ове прославе информисале грађане да данас ова библиотека има у свим огранцима негде око 100.000 књига али и других штампаних медија, да организује манифестације жанровски веома разнолике и по садржају али и за различите узрасте и интересовања савремених читалаца.

Након ових уводних излагања присутнима се обратила и директорица ове установе Ђијанта Ловаш која је укратко сумирала рад Народне библиотеке у Бечеју али и у огранцима у току ове године нагласивши да је је ова година била веома успешна и да Народна библиотека сваке године своје програме допуњује са све више садржаја који се тичу библиотечке делатности али и других. Ловаш је побројала најзначајније манифестације и програме који су обележили ову година али је посебан осврт дала на пројекте који су финансирани од стране виших нивоа власти, државних и покрајинских али и од стране других домаћих и страних фондација. Ловаш је посебно истакла пројекат оснивања кутка за младе који је донацијом Министарства културе формиран реконструкцијом простора Завичајне збирке библиотеке. И књижни фонд библиотеке се сваке године увећава пре свега јер се за то одвајају и средства из локалног буџета али, према њеним речима, учествовањем на конкурсима колектив библиотеке сваке године успе да прибави и немали број књига и из других фондова, од стране других донатора па и од стране појединаца, наших суграђана и путем откупа. На самом крају излагања Ловаш је са поносом нагласила и да је ове године њихов квалитетан рад награђен и Годишњом наградом Општине Бечеј.

Као представник локале самоуправе свечаности је присуствовао и председник СО Бечеј, Игор Киш који се такође обратио кратко присутнима.

„Ја као грађанин и као одговоран политичар врло радо до-лазим у Народну библиотеку јер се овде срећем са мало проблема а пуно циљева и пуно нових идеја. И као и сваки политичар ми највише волимо баш такве установе и институције где има мало проблема а пуно идеја које можемо да подржимо на сваки начин па и финансијски. Ево на  прагу смо 125. годишњице Народне библиотеке и већ сада има индиција да ће и следећа година бити богата садржајима као и ова и да ће та значајна годишњица бити богато прослављена.  Оно што мене посебно радује је да је колектив Народне библиотеке пре свега добро одговорио на све изазове модерног времена јер у 21. веку библиотека сигурно више не може да буде само библиотека у класичном смислу, да ради на онај начин на који су је основали и поставили наши преци у 19. веку. Ми данас морамо да обезбедимо интересантне програме различитог садржаја да задовољимо укус савремене публике  а у томе је колектив Народне библиотеке веома успешан.“ – рекао је Игор Киш.

Свечаност су улепшали и млади уметници са својим музичким програмом а након званичног програма дружење се наставило у холу библиотеке.