Друштво

KЗМ прославила 16. година рада

Канцеларија за младе општине Бечеј свечано је 1. децембра прославила 16 година рада и постојања. Ова Канцеларија је свакако једна од најстаријих која непрестано функционише на територији Србије.

У препуној сали волонтера и младих нашли су се и гости, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста али и један од оснивача и први координатор ове организације Војислав Пркословачки. Наравно, рођендану су присуствовали и члан Општинског већа задужен за спорт, омладину у туризам Дане Мандић и други представници локалне самоуправе који сарађују са Канцеларијом за младе.

Свим сарадницима ове организације, представницима школа и других институција, медијима и појединцима волонтери КЗМ су уручили захвалнице. Најактивнији волонтери који су вредно радили током године добили су поклоне и такође захвалнице. Подељени су и ситни поклонио свим присутнима. Млади волонтери су направили и два кратка филма о активностима током ове године као и сад већ традиционални видео са блуперима са снимања прилога и из акција.

Члан Општинског већа Дане Мандић најавио је и ускоро промене у Савета за младе у Општини Бечеј, тачније до краја године а координаторка КЗМ Ива Кекић и почетак рада на изради новог Локалног акционог плана за младе за наредни период.

Покрајински секретар за спорт и омладину који је присуствовао свечаној рођенданској седници КЗМ општине Бечеј је тим поводом рекао: „Стварно је невероватно да 16 година функционише Канцеларија за младе. На Бечеј многе општине би могле да се угледају јер у општини Бечеј се стварно води рачуна о омладинском сектору. Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће увек бити добар партнер Канцеларији за младе општине Бечеј јер желимо да заједно улажемо у омладину, у омладински сектор, да заједно реализујемо пројекте и ми смо им увек ту на услузи за њих и бићемо јер испред нас су године где ћемо, надам се, заједнички радити истим интензитетом, ако не и већем на унапређењу омладинског сектора.“ – рекао је Дане Баста, Покрајински секретар за спорт и омладину.

Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт и омладину се такође обратио новинарима и осврнуо се на планове локалне самоуправе када је у питању помоћ Општине у реализацији омладинске политике коју спроводи КЗМ.

„Када говоримо о Канцеларији за младе у Бечеју заправо говоримо о једном механизму који се од 2012. године непрестано оснаживао у смислу организације али, наравно, и буџета ослушкујући пре свега потребе младих али и потребе читаве локалне заједнице. Када говорим о наредном буџету биће предложено да он буде увећан за Канцеларију за младе и надамо се да ће председник општине разумети као што је и до сада разумео планове, амбиције и визије које се везују пре свега за актуелни Локални акциони план за младе који ће бити израђен у наредној години и све оно што заједнички представља деловање и КЗМ и омладинских удружења као једне синергије свега оног што подразумева разумевање интереса и потреба младих на територији општине Бечеј. У претходном локалном акционом плану за младе смо имали исказану потребу младих за уређивање простора за младе на отвореним и затвореним просторима. Оно што је нама за велики понос, је оно што смо данас и видели у овој сали, да су ту били и представници школа, спортских клубова и других организација тако да заједно правећи планове и визију онога што би требало да представља унапређивање омладинске политике на локалном нивоу нама ће бити основа да на тај начин конципирамо и буџет за све оно што представља активизам у Бечеју или инфраструктурне пројекте на територији општине Бечеј.“ – рекао је Дане Мандић и додао да општини предстоји сад и реорганизација Савета за младе. „Када говоримо о савету за младе, скупштинска одлука је готова и треба да се нађе на некој од наредних седница а на моје задовољство Савет ће бити проширен, односно већи број младих ће имати прилику да своје ја изрази у овом телу тако да ћемо у наредној години радити са проширеним Саветом и самим тим и већим капацитетом за све идеје, визије али и проблеме младих у нашој локалној заједници моћи да радимо даље на спровођењу локалне омладинске политике.“

Ива Кекић, координаторка КЗМ је мало подробније образложила који кораци следе за КЗМ када је у питању израда Локалног акционог плана. „Пред сам крај ове године започињемо израду новог Локалног акционог плана и његову ревизију, радне групе се већ формиране, први корак смо урадили, тако да настављамо даље. У оквиру тог Локалног акционог плана употпунићемо га још једним одељком који ће се тицати екологије и заштите животне средине. Осим тога наравно, кроз сам разговор са младима креирамо и реализујемо нове активности јер они нам се обраћају са новим идејама, предлозима са њиховим потребама које ми поштујемо и трудимо се да активности буду толико разнолике да се свако пронађе у нечему.“ – рекла је Ива Кекић.

На самом крају рођенданске свечане седнице Ива Кекић је објавила и да ће најзаслужнији, највреднији и најактивнији волон-тери КЗМ бити награђени дводневним  путовањем у Будимпешту и то у време предстојећих празника.