Друштво

Летња разгледница Бачко Петрово Село

Трг одушевио учеснике „Песничке плетенице“

У организацији Удружења грађана „За Бољи живот села“ у Бачком Петровом Селу, одржана је осма по реду „Песничка плетеница 2019“ уз учешће завичајних стваралаца из Житишта, Мола, Бечеја и домаћина. Госте ове јединствене песничке манифестације, домаћини су сачекали у кафићу „Либерти“ и после краћег задржавања, прошетали су улицама Бечеја, до главног градског Трга, који је својим садашњим изгледом одушевио госте, који су својим фотоапаратима овековечили лепоте Трга, а затим су посетили Цркву Светог Георгија.
После освежења у Дому занатлија, песнички караван упутио се у посету Манастиру Успенија пресвете богородице, где их је сачекао свештеник Петар Пивнички.
У просторијама Дома занатлија, одржано је такозвано „Песничење“ где су учесници прочитали својих неколико најновијих остварења а овога пута представљен је и песник Кајица Кубурић Браца, који је прочитао неколико песама из своје прве збирке песама „Од салаша па до реке Тисе а између Мол“. О фотографској каријери Ђорђа Шекеровића говорио је Јанош Жолнаи, који је уједно прочитао и неколико преведених песама недавно преминулог Ђерђа Лајбера. Марија Вујовић, представила је и одрецитовала неколико песама Руских песника у предову Светислава Травице, који се последњих година, успешно бави превођењем песника са руског језика.
Председник Клуба књиге „Бранко Радичевић“ из Житишта Предраг Радаковић захвалио се домаћинима на доброј организацији „Песничке плетенице“ и уједно позвао све присутне ствараоце на 20-ти „Песнички маратон“ који ће бити одржан идуће године.
Пошто песници из Ирига већ два пута нису били у могућности да дођу на ову манифестацију, Петровоселци ће укључити ствараоце из Аде и Мола.
За време песничке манифестације, изложене су слике настале на Ликовној колонији под називом „Лагано одумирање села“ у организацији удружења сликара „Да Винчи“.

Кад засвира 100 тамбураша

У организацији Омладинског форума Савеза Војвођанских мађара, на локацији Стрелишта ЛУ „Чик“, одржано је тамбурашко надметање, уз учешће 100 тамбураша из Хрватске, Мађарске и Војводине.
Знатижељна публика заиста је могла да ужива у звуцима мајстора на тамбури, а ову манифестацију је посетио и Балинт Пастор, потпредседник Савеза Војвођанских мађара.
Петровоселци су могли да уживају у кулинарским специјалитетима јер је одржано и такмичење у кувању, одржан је и садржајан дечији програм и вашар,тако да је уживање било за „Петицу“.

Рекордан број екипа на Маратону

По правом тропском времену, у одличној организацији Удружења спортских риболоваца „Кечига“, на такмичарској писти реке Тисе, одржан је осми по реду пецарошки маратон уз учешће рекордног броја екипа од 40. И овога пута, екипа спортских риболоваца из Јагодине, појавила се у овом месту што, је домаћине веома обрадовало, Остале екипе дошле су из Бечеја, Мола, Аде, Темерина, Зрењанина, Новог Сада и Бечког Петровог Села.
После исцрпљујућег такмичења, проглашени су и најбољи, а то су овог пута биле углавном екипе из села. Прво место припало је екипи коју су сачињавали Киш Ема и Киш Атила, који су уловили, 10.940 грама рибе, друго, је припало оцу и сину Силађи Роберту и Кристијану са уловом од 7.430 грама рибе, треће Сивели Шандору и Хорват Нандору са 5.430 грама рибе, четврто Михајлу и Бојану Риђицком из Мола са 4.825 грама улова и пето Балаша Нандору и Нађ Атили са “најтежим” уловом 4.605 грама уловљеног сома. То је уједно била и највећа уловљена риба.
На завршетку такмичења најбољима су подељена вредна признања медаље и пехари а дводневно дружење крај обала реке Тисе, завршено је заједничким ручком, уз обећање да се се видети опет идуће године.

Гостовало Салашарско позориште

На локацији код фудбалског игралишта, гостовало је Салашарско позориште, које је изазвало велико интересовање публике, која је замољена да донесе и столице. Представу „Аz yelágáz ás” по тексту Роберта Ленарта режирао Золтан Пушкаш. Са овом представом Салашарско позориште ће обићи 23 Војвођанска градића и села. Домаћин младим глумцима овог позоришта били су Месна заједница и Драмски круг „Каринти Фриђеш“.

Десети Табор „Цврчак“

У дворишту породице Магдолне и Имреа Часњи, у времену од 29. и 3. августа, одржавао се дечији табор под називом „Цврчак“ који увек изазове солидно интересовање малишана из места и околине. За време трајања табора деца уче о народним обичајима и играма, радионицама, свирању и што је најважније дружењу и толеранцији. Котизација по детету износила је 50 еура. Међу покровитељима овогодишњег таборовања малишана је Скупштина општина Бечеј.