Óbecse

Már csak bölcsisek várakoznak a listán

Óbecsén két új, magyar nyelvű óvodai csoport nyílik

Az idén a vártnál jóval több szülő – több mint 300 – szerette volna óvodába íratni a gyerekét Óbecse község területén, ezért az iratkozás után nyolcvanan kerültek várólistára. Tatjana Mitić óvodaigazgató a napokban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szülők most már fellélegezhetnek: minisztériumi jóváhagyással, önkormányzati finanszírozással két új csoportot indít a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény, az egyiket Alsóvároson, a másikat az Újfaluban. Mind az alsóvárosi Napsugár, mind az újfalusi Szivárvány óvodában magyar csoport indul azzal, hogy a Napsugárban valószínűleg fél napos-egész napos kombinált csoport lesz. Újdonság az is, hogy a Szivárvány óvodában ismét két váltásban folyik majd a munka. A község óvodáiban szeptemberben 52 csoporttal kezdődik meg a munka.
Bár az intézmény vezetőinek az elmondása szerint minden 3 és 6 év közötti gyereket felvesznek a községben, lesznek olyan bölcsődei korú gyerekek, akiket azért nem tudnak beíratni a szüleik, mert  nem tesznek eleget a beiratkozási feltételeknek, azaz az egyik szülő dolgozik, ugyanis a pontozáskor előnyt élveznek azok a családok, ahol mindkét szülő munkaviszonyban van.
Silvija Subakov pszichológus elmondta: az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a bölcsődei elhelyezés iránt, ami a szakemberek szerint jót tesz a gyermekek fejlődésének, de a bölcsődei csoportok megnyitása komolyabb követelményekkel jár, mint az óvodás csoportoké. Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény azt tervezi, hogy ha meg lesz hozzá az anyagi és emberi erőforrásuk, a jövő év elejétől még egy csoportot indítanak.
F.R.