Друштво

Марина и Александра Радић: Трудом ка успеху

Разговор водила Јулијана Палинкаш

Сестре  Марина и Александра од малена се баве плесом, а обе су завршиле факултет и мастер.  Нас је занимало како је изгледао њихов пут ка успеху, јер оне имају свој МАX центар где тренирају и деле искуства са чланицама центра. Ове две младе и талентоване девојке радо су се одазвале на позив Бечејских дана и поделиле причу њиховог успеха са својим суграђанима.

Прво што смо  питали, јесте како су успеле да плес ускладе са школом.

„Некада јесте изазовно све уклопити у дан који свима траје двадесет и четири часа, али је итекако могуће. Ако се порани и устане раније, све се стигне. Ја сам пропустила неке догађаје као што је на пример апсолвентско вече, јер смо путовали на неко такмичење, али купила сам диск са прославе, слике и осећала сам се као да сам била тамо. А уживала сам на такмичењу на које сам једва чекала да одем. Неким стварима сам морала да кажем не, јер физички нисам могла све да постигнем, али генерално могу рећи да ништа нисам пропустила због плеса, тренинга, такмичења“, одговорила је Марина, а на ово питање надовезала се и Александра:

„Плес је за мене заиста најлепши спорт који постоји зато што спаја снагу и елеганцију. Моја дисциплина није нимало лака и захтева много константног труда и рада. Од своје четврте године тренирам плес, а последњих десетак година је то на професионалном нивоу, што значи да ми је требала јако добра организација да ускладим тренинге и факултет пошто су се те две ствари преклапале пет година. Организација, добра воља, стрпљење и рад су ми омогућили да то све постигнем и јако сам поносна на себе због тога, јер није било уопште лако. Јако волим плес па сам због тога све тешке тренутке лакше подносила и није ми пало на памет да одустанем ни од факултета, а ни од плеса. Приватни и плесни живот стално усклађујем, некад више тренирам,односно само је тренинг актуелан али буде и периода када одмарам. У периодима одмора или када нема такмичења се трудим да се дружим и да радим оно што ми прија.“

Првакиња у disco dance категорији истакла је да јој је плес донео много лепих ствари, иако је неке ствари сигурно пропустила и захвална је свему што јој се десило у животу.  Открила нам је и у коликој мери карактер одлучује шта у животу можемо да постигнемо.

„Ја верујем да се све може променити и унапредити ако се ради на томе. Ја сам се мењала током година, стицала нове вештине, губила оне које ми нису служиле и сигурно још много имам да научим и радујем се свему томе. Ако знамо зашто нешто радимо, онда нема одустајања од циља. Може да се мења рута до циља ако несто не функционише али важни циљеви се не мењају чак и кад је тешко. Да,то значи да су ти неке ствари приоритет,а друге нису бар док не оствариш свој циљ или циљеве.

“Марина је такође била државни првак, али са шеснаест година, када су се преселили у Бечеј и она престаје  да тренира како би се усмерила тренерском послу.

Александра је у то време била сјајна у јуниорској категорији. Зато смо изнајмили салу тада у Градском позоришту у Бечеју и почеле саме да тренирамо,  Александра и ја. Тада сам била други разред Гимназије. Саме смо тренирале и настављале да освајамо титуле и медаље. Људи из комшилука и окружења су чули за наше резултате па су питали да ли бисмо тренирали и њихову децу. Рекла сам да могу доћи на неки наш тренинг па ћемо видети како то иде. Њих неколико колико смо их тренирали, три, четири  на почетку су такође имали одмах одличне резултате на такмичењима.  И тако је све почело. То ми је одузимало додатно време, број ученика се повећавао, тренирала сам и сестру, њој сам била подршка. Нисам могла још и сама себе да тренирам јер ми је то било најзахтевније. Одлучила сам да ћу престати ја да се такмичим и да ћу се усмерити ка тренерском послу“, а успут нам је рекла да је одувек маштала да буде тренер, а са осамнаест година регистровала је МАX dance.

„Као мала девојчица маштала сам да будем тренер плеса, као моја учитељица и да имам своју салу. Када сам после годи-на маштања, купила плац, затим саградила цео објекат, па када сам ушла у ту салу и рекла себи то је то, била сам пресрећна! Тај осећај је неописив. Један од најлепших у мом животу! Тада сам само потврдила оно у шта искрено верујем и што сам и потврдила самој себи више пута: да све што хоћемо то и можемо! Да ме питате како сам то све успела, не знам ни ја. Али вера, жеља и љубав су биле моја енергија.“

Једна од услуга који нуде у МАX центру је МАX CHALLENGE, који траје месец дана а један од циљева поред губитка килограма јесте развитак позитивног размишљања.

„Max challenge је онлајн програм који је помогао стотинама људи да изгубе вишак килограма, поврате самопоуздање, веру, мотивацију, унапреде здравље, промене навике, буду физички активни. Један од задатака који треба свакодневно да раде је да записују и то касније шаљу на преглед по три лепе ствари које су урадили, направили, уочили у дану или које је неко други за њих учинио. Наш мозак функционише тако да пре види све негативно, да нас чува и да брине о нама да преживимо. Ако желимо да развијемо позитивизам и оптимизам код себе, морамо и мозак да тренирамо, да се окрене и да више примећује позитивне ствари! Јер шта нам вреди што имамо десет килограма мање ако смо незадовољни и немамо бар три лепе ствари одмах да наведемо као разлог због којих смо срећни? Самопоуздање се гради сваког дана и важно је итекако за успех и све што радимо у животу!“

Поред свих ових мотивационих порука које су оставиле током целог нашег разговора, за крај оставиле су важан савет за све који мисле да немају снаге.

„Прво бих им саветовала да се одморе. У реду је не радити ништа. Након тога да поново размисле зашто то нешто желе да остваре, да ли је то заиста њихова истинска жеља или то желе да остваре јер би тако требало, јер се тако од њих очекује, јер то друштво намеће… Ако то заиста желе, онда нека поново помисле како ће бити сјајно када тај циљ остваре и шта ће им донети. Одмах ће им се вратити снага и енергија“, поручила је Марина.

„Верујте у себе, учите и можете да остварите све што желите. Вредни сте свега лепог што можете да замислите за себе“, додаје Александра.

Уколико желите да се бавите плесом или тренирате у МАX центру, можете то учинити тако што ћете се пријавити на број 063/8722-020.