Матурантски плес на тргу

Матуранти бечејске Гимназије и Економско-трговинске школе су на централном градском тргу и ове године организовали традиционални матурски плес. Бeчejски матуранти су тачно у пoднe 20. маја извели  „European Quadrille Dance Festival“, матурантски кадрил који је у Србији почео да се одржава 2005. године. У Бечеју ово је десети по реду матурантски плес (претходне две године није одржан због пандемије). Ученици завршних разреда ове две средње школе су последњих неколико месеци радили и увежбавали кореографију на часовима физичког. Поред стандардног кадрила који је део традиције они су плесали и заиста се лепо забавили уз Пачији плес, Пингвин плес (нешто као Конга), чардаш и коло.

Према речима директора ове две школе све укупно на тргу је ове године било око 240 матураната. 

„Полагања матурских испита нам почињу одмах после матурске вечери која ће бити организована 30. маја, то је понедељак, у среду након тога је пријава матурских радова и практично од тог четвртка у Гимназији почиње полагање матуре које се завршава 16. јуна. Последњи наставни дан за наше матуранте је следећи петак који ће они провести у школи где су позвани и родитељи на сад већ традиционални испраћај матураната и то почев од 8 сати ујутру до 10. Када је начин полагање матуре у питању ту се ништа није мењало у Гимназији још од 1992. године али за две године очекујемо државну матуру, припремамо се за то,  јер ће то из корена променити све што се тиче гимназијске матуре. Ове године 80 ученика завршава четврти разред Гимназије. Када је у питању прослава матурске вечери, 30. маја скуп ће бити у центру, овде у 6 сати поподне након чега ће бити организована поворка у 7 увече, матуранти ће направити један мало већи круг око центра, поред економске школе, па Дома здравља, поред базена, па поред Гимназије и поново на трг код Општине, мислим да ће то бити и најсвечанији и најлепши део обележавања те матурске вечери. Након тога је окупљање у Ветрењачи и дружење.“ – рекао нам је Миодраг Басарић, директор Гимназије.    

„Наши матуранти завршавају са наставом 3. јуна, матурске испите полажу од 6. до 10. јуна а 13. јуна имају матурско вече. Мађарска одељења заједно са техничком школом славе матурско вече 15. јуна. Опраштање од матураната ћемо организовати у преподневним сатима 3. јуна. Поред тога биће највероватније организована, као што је то било и претходних година, велика завршна заједничка свечаност за све три школе али тачан датум и сатница још нису утаначени али ће то највероватније бити у петак 17. јуна. Наравно тада ћемо и свечано прогласити и ученике генерације за све три школе, биће награђени најбољи ученици, али о томе ћемо још обавестити медије.“ – рекла је Гордана Ковачев, директорица Економско-трговинске школе.