Медаље за Мирослава Опарницу и Катарину Киш на Европском првенству

Чланови Карате клуба Бечеј и репрезентативци Шотокан карате Савеза Србије, Катарина Киш и Мирослав Опарница, недавно су на Европском првенству СКДУН карате организације, одржаном у Словенији, остварили изванредне резултате.
Наиме, Катарина Киш је освојила сребрну медаљу у конкуренцији кадеткиња у извођењу ката, док је Мирослав Опарница у категорији мастер, дисциплини у којој се наизменчно изводе ката и кумите, освојио бронзану медаљу. Уједно, Опарница се такмичио и у екипној конкуренцији, а тим из Србије освојио је друго место и сребрну медаљу.
“Са пет година сам почео да тренирам, а то је било пре 22 године. Од онда сам без престанка у овом спорту. Тренирам активно. Некад је то било два до три пута недељно, а сада чешће с обзиром на такмичења и ниво који сам достигао. Заљубљен сам у свој спорт и не бих могао да замислим себе без њега. Када сам имао шест година кренуо сам да се такмичим. До сада највећи успех остварио сам управо на овом Европском првенству, где сам освојио сребро и бронзу. Иначе, до сада сам освајао више медаља на државом првенству. Барем шест-седам пута сам био првак државе како у извођењу ката, тако и у извођењу борби”, казао је Мирослав Опарница.
Своју љубав према каратеу не крије ни петнаестогодишња Катарина Киш, која се овим спортом бави од своје седме године. Са девет година постала је члан репрезентације, када је освојила четврто место на Светском првенству, а две године касније постаје вицешампионка Европе.
Катарина у својој колекцији броји више од 100 медаља и то око 80 златних, око 20 сребрних и 8 бронзаних. Док сумира резултате и утиске са минулог такмичења, наша саговорница каже да јој је следећи циљ да освоји медаљу на Светском првенству, које би требало да се одржи у новембру ове године.
“Што се такмичења тиче, задовољна сам. Очекивала сам да ћу освојити неку медаљу. Напорно сам радила цело лето. Имала сам тренинге двапут дневно, ујутро и увече. Конкуренција на Европском првенству је била јака, иако није било много такмичарки због ове ситуације са корона вирусом”, објашњава Катарина Киш.
Иако ускраћени за многобројна такмичења и семинаре, у данима пандемије свакодневно су вредно припремали и вежбали под будним оком тренера Атиле Комаромија, како би у што бољој форми приказали своја знања и вештина на Европском првенству. Труд се, кажу, исплатио, јер успех се остварује на тренингу, а на такмичења се одлази по медаљу, закључују наши саговорници.

Вукашин Љубојев