„Még mindig vezetek – de már nem járok”

Felelősségteljesen a közlekedésben, avagy tanuljunk mások hibáiból!

Óbecse község Ifjúsági Irodája és Óbecse község Közlekedésbiztonsági Tanácsa Macsva körzet Paraplégiás Egyesületével, valamint Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynökségével közösen február végén és március elején előadásokat szervezett az óbecsei középiskolások számára. Az edukatív jellegű interaktív prezentáción először a Gimnázium diákjai vehettek részt, majd egy héttel később a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola és a Műszaki Iskola tanulói bővíthették ki a tudásukat.
A fiatalok első kézből hallhattak történetek arról, hogy milyen következményekkel járhat a mobiltelefon használata vezetés közben, a biztonsági öv mellőzése, az ittas vezetés és a gyorshajtás, hiszen évről évre egyre többen vesztik életüket a közlekedési balesetben.
– Konkrét statisztikával érkeztünk, hogy a középiskolások lássák és hallják, hány fiatal veszíti életét minden évben, vagy kényszerül tolószékbe a felelőtlen viselkedés miatt a közlekedésben. Évek óta tartunk előadásokat ennek a korosztálynak országszerte, hogy minél többen informálódjanak ezekről a meghökkentő adatokról és megtanulják, hogy mit vonhat maga után az, ha nem tartják be a közlekedési előírásokat. Szeretnénk példákkal hatni rájuk – mondta Radivoje Trifunović, Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynökségéből.
A nagybecskereki Milica Knežević 15 évesen autóbalesetet szenvedett, ami miatt örökre tolószékbe kényszerült. A most 27 éves lánynak akkor azt jósolták az orvosok, hogy egész életét ágyban fekve fogja leélni, azonban akaratának és elszántságának köszönhetően újra tanult mászni, mozgatni a kezét és elvégezni az alap élettevékenységeket.Elmondása szerint megtanult teljes életet élni. Tapasztalatait megosztotta az óbecsei fiatalokkal is, akik szinte könnyes szemmel hallgatták a lányt.
– Szerbia szerte több tízezer tanuló hallotta már ezeket a történeket, amiket én és a kollégáim meséltünk nekik. A Még mindig vezetek – de már nem járok projekt célja, hogy elérjük a fiataloknál, hogy tanuljanak a mi hibáinkból és ne jussanak erre a sorsa, mint mi. A diákok reakciója mindig pozitív, úgy gondolom, hogy a személyes példánkkal tudunk rájuk hatni a legjobban. A statisztika azt mutatja, hogy minden 6. személy, aki életét veszíti a közlekedési balesetekben, fiatal.Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a baleseteket, hogy a leendő vagy a frissen vizsgázott autóvezetők tisztában legyenek tetteik következményével és súlyával – nyilatkozta Milica Knežević, aki saját blogot is vezet, melyen megosztja közönségével mindennapi tevékenységeit, hobbijait, mint például a búvárkodás, kirándulás, ejtőernyőzés és hasonlók.
Óbecse község Ifjúsági Irodája fontosnak tartja a fiatalok oktatását. Erre az ehhez hasonló interaktív előadások mutatkoztak eddig a leghatásosabbnak.
– Nem először szerveztük meg ezeket az edukációkat.A célcsoportunk minden alkalommal a leendő vezetők és azok, akik nemrégen szerezték meg a jogosítványukat. Igaz, hogy a statisztikáról és a felelősségteljes közlekedésről az autóiskolában és az interneten is informálódnak a fiatalok, mi mégis úgy gondoljuk, hogy az oktatás és a nevelés leghatásosabb módja az, ha első kézből, mások hibáiból, tapasztalatából tanulnak a fiatalok. Ami szintén lényeges, hogy kérdéseket tehetnek fel az előadóknak, akik videókkal, fényképekkel illusztrálják történetüket.Nyomot hagyott bennük ez a téma, ez látszódott. Végig csend volt a teremben, volt, aki könnyes szemmel ülte végig az előadást. Sajnáljuk, hogy a járványhelyzet miatt ez alkalommal nem tudták kipróbálni az ún. ,,részeg szemüveget”, amelyek élethűen bemutatják, hogy milyenek a reflexek alkohol, illetve narkotikumok hatása alatt, de bízom benne, hogy hamarosan arra is ismét sor kerül – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Az előadások a járványügyi előírásokkal összhangban valósultak meg, a diákok és az előadók is maszkot viseltek, valamint a tanulókat csoportra osztották, hogy a tanteremben a prezentáció alatt legfeljebb 15 személy tartózkodjon. Ez azonban nem hatott ki az oktatás minőségére. Az óbecsei középiskolák is felismerték ennek a témának a fontosságát, és örömmel fogadták az Ifjúsági Iroda kezdeményezését.
– Szerintem azért fontos a felelősségteljes viselkedés a közlekedésben, hogy elkerülhessük a különböző baleseteket. Ha megfelelően hajtunk, akkor ennek esélye még csak fel sem merül, elkerülve azt, hogy veszélyeztessük mások, illetve a saját életünket. Igenis fontos, hogy a szabályokat betartsuk, és megfelelő energiát fektessünk bele a vezetésbe. Úgy gondolom, hogy a mai fiatalság többségét nem igazán foglalkoztatja mindez, illetve az esetleges súlyos következményekre addig nem is gondolnak, míg meg nem történik a baj. Szerintem minderre úgy lehetne még jobban felhívni a figyelmet, hogy több előadást tesznek akár kötelezővé a diákok számára, reklámokat, plakátokat helyeznek el a város különböző, jól észrevehető helyeire a veszély felhívása érdekében. Milica története, elmondása alapján, még jobban elgondolkodtam azon, megéri-e akár a jókedv érdekében kockáztatni életünket – gondolok én itt arra, hogy ittas személy mellé ülök be. Az is eszembe jutott, hogy mennyire lesz érdemes figyelmet fordítani viselkedésünkre a jövőben a közlekedésben. A válaszom pedig az, hogy nagyon! – mesélte Varnyú Emese, az óbecsei Gimnázium tanulója.
A Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola és a Műszaki Iskola tanulói is érdeklődve fogadták ezeket az élettörténeteket. Elmondásuk szerint sokat megtanultak Macsva körzet Paraplégiás Egyesületének képviselőitől és a jövőben sokkal lelkiismeretesebben fognak tekinteni a közlekedésre, legyen szó gépjárművezetésről, kerékpározásról vagy gyalogosokról.
A Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynökségének honlapján található hivatalos statisztikák szerint 2015 és 2019 között Szerbiában 2.867 személy vesztette életét közlekedési balesetben, súlyos testi sérülést 16.984 személy szenvedett, míg 85.634-en szenvedtek könnyebb testi sérülést közúti balesetekben. Ebben az időintervallumban országunkban összesen 178.203 közlekedési baleset történt. A szakemberek elmondása szerint az ittas vezetés, a gyorshajtás, a mobiltelefon használata és a biztonsági öv mellőzése a négy legfőbb ok, ami miatt a fiatalok balesetet szenvednek az utakon.