Megünnepelték a Község Napját

Kiosztották az évi díjakat, Goran Vasović Óbecse díszpolgára

Mint minden év augusztus elsején, idén is ünnepi Községi Képviselő-testületi üléssel ünnepelték meg Óbecse község Napját. Múlt vasárnap a Községháza nagytermében kiosztásra kerültek az évi díjak és a díszpolgári cím is. A program elején beszédet mondott Dragan Tošić, Óbecse község elnöke, valamint Kiss Igor, a Községi Képviselő-testület elnöke.

Díszpolgári címmel idén Goran Vasovićot, az idén 30 éves fennállását ünneplő Eva Braun együttes frontemberét illeték, aki a zenei karrier mellett humanitárius tevékenységével is kitűnik. Megalapítója és elnöke a DMD (Duchenne-féle izomdystrophia) jótékonysági szülői szervezetnek, több alkalommal tartott humanitárius koncertet, a bevételt pedig ritka betegségekben szenvedőknek ajánlotta fel.

– Számos helyen vendégeskedtem már, koncerteken, TV és rádió műsorokban, rendezvényeken… de sosem volt ilyen lámpalázam, mint most, hiszen akármennyi elismerést is kap az ember a munkjáért élete során, egyik sem fogható ahhoz, ha a szülővárosában, ,,otthon” ismerik el és díjazzák. Köszönettel tartozom az Eva Braun többi tagjának is, úgy érzem ez az elismerés az övéké is, együtt érdemeltük ki. Mondhatom, hogy ez a díj a gyümülcse a karrieremnek, mindennek, amit ez a 30 év alatt elértem – mondta Goran Vasović, miután átvette a díszpolgári címet.
Óbecse község díszpolgárát 2010 óta választják meg. Vasović előtt Skrabány Viktor akadémiai festő és Mihajlo Šević kapták meg ezt a címet.
Évi díjat olyan szervezeteknek és magánszemélyeknek ítél oda a Községi Képviselő-testület, akik a gazdaság, a tudomány, a művészet, a sport és egyéb tevékenységek területén nyújtott jelentős teljesítményükkel, tevékenységükkel vagy alkotásukkal hozzájárultak Óbecse község gazdasági és társadalmi fejlődéséhez és tekintélyének növeléséhez.

Idén évi díjban részesült az óbecsei Egészségház, a Than fivérek Értelmiségi Kör, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, a bácsföldvári Vojvodina Teke Klub, Toll Gyula hegedűművész, Pavle Sklenar, a KWS vállalat igazgatója, valamint Rideg Csaba képzőművész.
Óbecsén 2009 óta ünneplik ezt a dátumot a Község Napjaként. 1774-ben Mária Terézia a kiváltságokról szóló második rendeletével megerősítette a Tisza menti koronaterület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette, így augusztus elseje a tolerancia és az egyenjogúság napja is egyben.