Представа „Полицајци“ Градског позоришта Бечеј ниже награде на фестивалима

Бечеј, 5. август

Представа „Полицајци“ Драмског студија младих ниже успехе на фестивалима и такмичењима овог лета. У прошлом броју смо писали о томе да је на Републичком фестивалу аматерских позоришта Србије добила награду као најбоља представа у целини али и још неколико признања. Ових дана су лепе вести стигле и из иностранства, из Босне и Херцеговине. На 64. Фестивалу у Требињу који се још назива и Фестивал фестивала због свог регионалног карактера.

Бечејска представа освојила је чак четири Златне маске. Редитељ Игор Павловић је двоструко награђен, за најбоље редитељско остварење и сценографију, а Златне маске су додељене нашој представи и за најбољу женску улогу Гордани Адамов, те ансамблу за најбољу колективну игру.

Стручни жири је ове године радио у саставу председник Божидар Зечевић, глумица Раденка Шева и директор Народног позоришта у Нишу Спасоје Ж. Миловановић.

Следећа дестинација за драмски ансамбл Градског позоришта биће Међународни фестивал студентских позоришних сцена – „Урбан фест” који се почетком септембра одржава у Нишу.

Да подсетимо представа „Полицајци“ је постављена на сцену Градског позоришта пре скоро две године. Ова драматизација веома популарног текста пољског писца и драматурга Славомира Мрожека је и данас веома актуелна и представља валидну и савремену критику тоталитарног друштва и режима. Како се, на жалост, историја изгледа циклично понавља свака сличност са препознатњивим контекстом око нас је намерна.Текст када је написан у Пољској те 1958. године од Мрожека је направио дисидента а данас од младих глумаца у ансамблу Драмског студија Градског позоришта прави храбре младе људе који у форми јединственог микса апсурда, комедије и трагедије шире израз слободе и непокорености духа.


Бечеј, 12. јул

На 62. Републичком фестивалу аматерског позоришта, одржаном у Кули, стручни жири који је радио у саставу: Мирослав Трифуновић – редитељ (председник), Мирослав Бенка – глумац и редитељ, Владимир Цвејић – глумац и редитељ, доделио је нашем Драмском студију младих следеће награде:

Златна плакета представи „Полицајци“, по комаду Славомира Мрожека, у извођењу Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја

Најбоља режија: Игору Павловићу – за режију представе „Полицајци“

Награда за сценски покрет: ансамблу представе „Полицајци“

Награда за тотал дизајн (сценографија, костим, светло, звук) Игору Павловићу за представу „Полицајци“.

Као победник Републичког фестивала, наша представа ће се крајем јула такмичити на Фестивалу фестивала у Требињу, на којем учествују најбоље представе из Србије и других земаља бивше Југославије.