Спорт

Милан Белић је нови тренер Бечејаца

ФУДБАЛ – СРПСКА ЛИГА ВОЈВОДИНА

Испадање из Прве лиге Србије и оставка комплетног руководства, довела су до тога да је ОФК Бечеј 1918 у одређеном тренутку био „ни на небу, ни на земљи“ у организационом смислу, али избором новог руководства на челу са Золтаном Гуљашем ствари су се коначно покренуле и бечејски српсколигаш је од пре неколико дана у пуном погону.
Старо руководство је наследницима оставило стабилну ситуацију у клубу, новац на рачуну и пословање без дугова, али навијаче нашег клуба највише интересује, онај спортски, играчки део приче.
На конференцији за новинаре која је одржана у петак 5. јула на Градском стадиону представљен је нови шеф стручног штаба, а испред рукодовства нашег клуба јавности су се обратили Золтан Гуљаш, председник клуба, Недељко Васић, заменик председника, Милош Андрић који ће обављати функцију спортског директора и Славиша Дабижљевић, председник Скупштине клуба. Иако није учествовао у званичном делу конференције њој је присуствовао и Драган Тошић, председник Општине Бечеј, пре свега као залог и потврда да иза бечејског клуба стоји локалана самоуправа и да клуб није препуштен сам себи.
Гуљаш је подвукао да је пред новом управом задатак да се клуб стабилизује и у наредној сезони створи услове да буде озбиљан српсколигаш, како би се створио темељ за даљи развој и напредак клуба. Та идеја је иначе и провејавала током целе конференције, што значи да љубитељи фудбала у Бечеју од ове фудбалске јесени могу да очекују озбиљан приступ српсколигашким обавезама са основном амбицијом на давање шанси младим играчима из нашег клуба и из околине.
У првом обраћању бечејским медијима Милан Белић се пре свега захвалио руководству бечејског клуба на поверењу које му је указано као младом тренеру истичући да се са бечејским српсколигашем веома брзо договорио око преузимања екипе. Такође нови тренер Бечејаца се захвалио и Фудбалском клубу Војводина из Новог Сада, пре свега председнику Војиславу Гајићу и спортском директору Николи Лазетићу што су изашли у сусрет ОФК Бечеј 1918 и што су показали да новодаски суперлигаш креће неким новим развојним путевима, па осим уступања младих играча околним клубовима почиње и да гради тренере за своју будућност омогућујући им да стичу искуство у непосредњом окружењу. Са Миланом Белићем у Бечеј је дошао и тренер Драган Лесковац са којим је сарађивао и у Војводини и Кабелу, а у стручном штабу ће му помагати и тренери Далибор Новчић и Милош Андрић
– Уверен сам да сам донео добру одлуку и да сам дошао у праву средину за мој тренерски развој и усавршавање. Жеља свих у клубу је консолидација стања, а моји циљеви су увек били највећи. То су победе али и добра игра која ће бити и суштина свега. Хоћемо да то градимо на младим снагама, на Бечејцима и на деци из околине, па да пробамо да са новом енергијом направимо све оно што смо се и договарали. Желимо да играмо нападачки фудбал и требаће нам времена да то и остваримо, шест месеци или годину дана. Иако имам Про лиценцу Фудбалског савеза Србије, жељан сам да радим и да напредујем и верујем да ћу то све моћи овде у Бечеју. Не желимо да нову управу и нову екипу оптерећујемо неким великим амбицијама у овом тренутку. Радићемо полако, утакмицу, по утакмицу, увек ћемо желети победу, увек ми је био циљ победа и тако ће бити и овде у Бечеју, казао је нови шеф стручног штаба ОФК Бечеј 1918.

Нова екипа кренула у нове изазове

Само пар дана након те конференције, тачније у понедељак 8. јула нови тренер је извршио прву прозивку екипе која је почела тренажни циклус у оквиру припрема за наредну сезону у Српској лиги Војводине. Након великих промена у руководству нашег клуба, дошло је и до озбиљних промена у играчком кадру, пошто је велики број играча који су протекле сезоне носили дрес нашег клуба отишао у нове средине.
Са позајмице су се у своје матичне клубове вратили Марко Мандић и Александар Мирков у Војводину, као и Коста Алексић и Сава Радић у београдски Чукарички. Марко Живков ће бранити од наредне сезоне у Слободи из Нових Козараца, а Недељко Радовић у Радничком из Зрењанина, где ће каријеру наставити и Немања Лазић. Доскорашњи капитен Немања Станојев и Немања Краговић су прешли у Братство 1946 из Пригревице, Филип Бајић у Динамо из Врања, Коста Дражић и Милован Петрић у Кабел, а Марко Матијашевић и Дејан Рахић у Раднички из Сомбора. До краја прелазног рока ће нове клубове тражити Мехмед Авдић, Милош Живковић, Стефан Секулић и Чедомир Томчић.
На располагање новом стручном штабу су се јавили Бечејци, Немања Васин, Владан Воргучин, Славољуб Дабижљевић и Бојан Ћулум, као и Илија Ердељан из Бачког Градишта и Драгољуб Васић из Турије. Руководство нашег клуба је успело да договри сарадњу са голманом Душаном Војводићем из Борца из Шајкаша који би уско-ро требало да добије још једног колегу на голу. Из Кабела су дошли Страхиња Илић, играч средине терена и Владимир Остојић, одбрамбени играч, затим Петар Илић, који је дошао из Босне и Херцеговине и два млада „бонуса“ из новосадске Војводине, нападач Адис Куртиши и везиста Милош Милијашевић.
Према речима Недељка Васића, постоји велико интересовање играча да дођу у Бечеј па ће много њих бити на „скенеру“ новог шефа стручног штаба, а они који задовоље остаће у нашем клубу у новим српсколигашким изазовима.
Прву утакмицу у оквиру ових припрема Бечејци су одиграли у среду 17. јула, након закључења овог броја „Бечејских дана“, у спортском центру „Вујадин Бошков“ у Ветернику против омладинског тима Војводине, а прилику да први пут виде своје љубимце на делу Бечејци ће имати данас када ће на Градском стадиону од пола шест поподне бити одигран меч против Радничког из Зрењанина.
Синиша Ерак

Биографија новог шефа стручног штаба
Милан Белић је своју фудбалску каријеру градио у новосадској Војводини за коју је одиграо 150 утакмица и постигао 44 гола што га је уврстило у десет најбољих нападача у историји „старе даме“ из Новог Сада. Одиграо је 22 утакмице за младу репрезентацију Југославије и Србије и Црне горе, а забележио је и два наступа за сениорску селекцију наше земље. Интернационалну каријеру је градио у Немачкој и на Кипру где је у редовима Анортозиза освојио тутилу државног првака. Након завршетка играчке каријере тренерски посао је почео у новосадском Индексу где је тренирао и млађе категорије и први тима. Након тога се вратио у Војводину где је радио у омладинској школи као координатор за нападаче а касније и у стручним штабовима првог тима са Радославом Батаком, Ненадом Ванићем и Владимиром Буачом у којима је стицао и искуства у кавалификацијама за Лигу Еворпе. Белић је потом преузео новосадски Кабел који је из Војвођанске лиге увео у Српску и у редовима је новосадске екипе је био до пролећне полусезоне, где је увелико допринео пласману Кабела у Прву лигу Србије.